Nyomtatás
2019. március 08., péntek 06:23

Világjárók - Egyiptom Kiemelt

Az idei Világjárók-évad első alkalma Egyiptomról szólt. Martin Mahovic volt a vendége a Történelmi Park népszerű sorozatának március 7-én.

Martin különleges vendég volt, hiszen anyanyelve horvát, mivel a közeli Szentgyörgyváron (Durdevacon) él, de mindezek ellenére magyarul köszöntötte a hallgatóságot. A nyelvi nehézségen a továbbiakban Ivana Pavlovic segített, akit a csurgói sportszerető emberek jól ismernek a csurgói kézilabdás múltjából. Mahovic úr geológusként bejárta az egész világot, hatvan országról is tudna képes beszámolót tartani az érdeklődők számára. Az afrikai kontinens meglátogatása elég gyakori volt az előadónk számára, hiszen Észak-Afrikától a Kilimandzsáróig nagy részét bejárta. Volt már Indiában, Kínában is. Most éppen Japán lesz a következő úticélja.

Fantasztikus előadásnak lehettünk tanúi, szinte profi fényképek követték egymást az est folyamán. Előadónk azt mondta az elején, hogy szeretné megosztani velünk az élményeit, amit átélhetett a több ezer éves emlékek között. Ez tökéletesen sikerült, hiszen közel egy órára mi is szinte ott lehettünk az eseménydús beszámoló során a helyszíneken.

A Sínai-hegy megmászásával kezdődött. Gyönyörű látvány várt bennünket a hegy tetején, a Szent Katalin kolostor szép panorámájával tárult elénk. Ez a világ legrégebbi alapítású kolostorai közé tartozik, messze a világ zajától. Utazhattunk Martinnal a Níluson kis vitorláson, kerékpárral egyiptomi falvakban, teherautón a sivatag földjén, jártunk tevevásáron. Kézbe foghattunk eredeti papirusztekercset, a Szahara homokját, núbiai szobrocskát, a szent szkarabeusz alabástromból készült másolatát. A piramisokra mászhattunk egészen közelről, Abu Simbel csodálatos templomáig bejártuk egész Egyiptom földjét. Az előadás végén egy képen tevéket láttunk sivatagi tájon. A kérdés így szólt Martintól: hol készült a kép? Volt, aki sejtette, hogy a közeli Durdevacon is előfordul mindkettő, a sivatag is és a tevék is.

Aki vette a fáradtságot és ellátogatott a csurgói Történelmi Parkba, nem bánta meg az esti kiruccanást. Abból is látszott, hogy jól érezte magát mindenki, hogy nagyon sok kérdéssel fordultak előadónkhoz. A végén még csak annyit kérdeztünk tőle: visszamenne még Egyiptomba? A válasza „természetesen igen” volt.

Sajnos a kb. 200 meghívó kiküldése után csak egy maréknyi ember gyűlt össze a programra. Ezért a továbbiakban valószínűleg le kell mondanunk a meghívók kiküldéséről.

A sorozat következő alkalmával terveink szerint egy kínai utazást fog megosztani velünk vendégünk. Reméljük, sokan lesznek rá kíváncsiak!

VE

Megjelent: 1360 alkalommal