Nyomtatás
2016. máj. 16., hétfő 06:01

II. Csurgói Óvárosi Napok a Csokonai udvarban Kiemelt

Hagyományteremtő szándékkal hozta létre első alkalommal 2015 májusában Ilia Csaba, a „Csurgói Óvárosi Napok” elnevezésű sport, kulturális és gasztronómiai programsorozatot. A tavalyi sikeres esemény ez évi ismétlésére május 14-15-én került sor.

Bár a reggel óta szakadó eső miatt a nemzetközi kerékpár túrát el kellett halasztani, ennek ellenére sorban érkeztek az érdeklődők. Ilia Csaba, a rendezvény házigazdájaként, baráti köréből, még a horvátországi Djurdjevacról, magyarul Szentgyörgyvárról is hívott vendégeket, kiknek kondérjában már kora délelőtt ott rotyogott a finom csülkös bableves. Azonban hamarosan a szép, rózsaszínű magyar malac is felkerült a nyársra, a kemencéhez pedig az ott sülő pecsenyék és „totyilángos” fenséges illata, valamint a jó melege csalogatta az érdeklődőket. A serpenyőkben pedig a hagyományos lekváros és kakaós palacsinták mellett szalonnás és káposztás palacsinták is szép számmal készültek.
Ebéd után, két órakor Németh Istvánné, Magdi csurgói amatőr festő képiből nyíló kiállítást Vargáné Hegedűs Magdolna ajánlotta a szépszámú művészetkedvelő, érdeklődő közönség figyelmébe. A csodálatos, finom rezgésű festmények és rajzok gazdag formavilága és színessége teljesen betöltötte a Fehérló vendéglő nagytermét.

Ezt követően az Iharosi Szent László Lovagrend Horváth Győző nagymester irányításával korhű ruházatban színes technikai elemekkel bővített, élvezetes középkori harcművészeti bemutatóval szórakoztatta a jelenlévőket.
A délután folyamán még a hirtelen lezúduló, heves zápor ellenére is folyamatos érkeztek az érdeklődők.

Négy órakor „Pillanatok Csurgó történelméből” című képkiállítás megnyitására került sor. Vargáné Hegedűs Magdolna saját gyűjtésű fotó és képanyagával mutatta be főként Csurgó óvárosának múltját, és az új város kialakulásának folyamatait. Ezt követően az újonnan átadott Óvárosi Turisztikai Központhoz sétált át a szép számú érdeklődő serege, ahol további információkat kaphattak a Máriás forrás legendájáról, a korabeli Festetics major életéről, majd megtekinthették az új történelmi emlékhely és zarándok központ létesítményeit is.

Az est folyamán a HBL rockzenekar és a No Load rock együttes a vendéglő pincéjében szórakoztatta a szép számban összegyűlt, többnyire fiatalokból álló társaságot.
Vasárnap 11 órakor az óvárosi Szentlélek templom búcsúi szentmiséje zárta a II. Csurgói Óvárosi Napok rendezvényeinek sorát.

Ilia Csaba - Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 1726 alkalommal