Nyomtatás
2016. április 29., péntek 13:07

Elhunyt Dr. Soós Gyula állatorvos, több cikluson keresztül Csurgó Város képviselője és Csurgó Város Pro Urbe díjasa Kiemelt

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 65. évében elhunyt Dr. Soós Gyula állatorvos, több cikluson keresztül Csurgó Város képviselője és Csurgó Város Pro Urbe díjasa.

Dr. Soós Gyula Csurgónagymartonban született 1951-ben. Ahogy ő emlékezett vissza iskolás éveire: „Az elemi alsó osztályait még a nagymartoni koedukált, egytantermes iskolában éltem át gyermekkorom csodálatos és megtartó falujában Nagymartonban.” 1961-ben a felső tagozatot a csurgói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kezdte el. Egész életére meghatározó élményt jelentett, útmutatást adott számára a Nagyságos Fejedelem egyénisége. Az iskola névfelvételének 50. évfordulójára, 2005-ben megjelent visszaemlékezés-kötetében ezt így fogalmazta meg: „Az utcai főbejáraton bemenve, felmentem a lépcsőn és az emeleten a feljáróval szemben a falon egy tekintélyt parancsoló, csodálatos, lenyűgöző arckép fogadott, akiről csak később tudtam meg, hogy a nagyságos fejedelem, a kurucok fejedelmének arcképe. Ezt a képet sosem tudtam kitörölni emlékezetemből. Végig kísérte életemet és cselekedeteimet, gondolataimat.” Közéleti, képviselői munkáját ez az önmaga által is folytonosan hangoztatott „kurucos”, az egyéni utat is végig harcoló magatartás jellemezte.

Középiskolai tanulmányait a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban folytatta. Hatszor, megbízó fölénnyel választották meg települési önkormányzati képviselőnek. Az első önkormányzati ciklusban Szászfalvi László alpolgármestere volt. Harcos elszántsággal végezte közéleti szereplését. Mindig is lokálpatrióta volt, védte, felkarolta a helyi értékeket, szenvedélyesen érvelt a zöldterületek védelméért. Elkötelezett elszántsággal kutatta településünk múltját, óvta annak történelmi és természeti értékeit. Neki köszönhetjük több nevezetességünket, úgy mint a városközpontban található Székelykaput, Demeter István alkotását, az 1956-os emlékművet és a Petőfi téri Szabadnak született (Anya gyermekével) című szobrot, valamint a Szentlélek templom, a Máriás kút és a Városi Múzeum sorsa is mindig első volt számára. Több írásos helytörténeti munkája is megjelent, mint pl. Az ezeréves végvár Csurgó című mű, mellyel a csurgói történelmet örökítette meg és adta át a fiatal nemzedék, az utókor számára.

Mindezek fényében 2014-ben Csurgó Város várossá válásának 25-ik évfordulóján Csurgó Város Önkormányzatának Képviselőtestülete Csurgó Városért Pro Urbe díjat adományozott Dr. Soós Gyulának.

Dr. Soós Gyulát április 30-án, szombaton 11 órakor, Csurgónagymartonban helyezik örök nyugalomra.

Megjelent: 3695 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. április 29., péntek 13:47