Nyomtatás
2015. augusztus 21., péntek 11:56

Szentmisével és kenyérszenteléssel ünnepelte Csurgó az államalapítást Kiemelt

A Szentlélek templomban megtartott ünnepi szentmise keretén belül emlékezett meg Csurgó a magyar történelem jeles napjáról, az államalapításról.

Bálint Gábor katolikus plébános a Hegyi beszéd befejező gondolataiból merítve, az építkezésről beszélt. - Az ember egész élete egy építkezés. Egész életünket végigkíséri az építkezés, de kire építkezünk? Életünket számos dologra alapozhatjuk. I. Szent István is épített. Házat és hazát. Szikla alapra. Biztosra, Jézusra. Felismerte, hogy a keresztény hit megtudja tartani őt, a családját, a hazáját és nemzetét.

Az ünnepi szertartáson megszentelésre kerültek a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyerek, melyek minden évben a munka nehézségét szimbolizálják, melyek azonban évről - évre feledtetik a verítéket, a fáradozást.

A kenyérszentelést Füstös János Csurgó város polgármesterének ünnepi beszéde követte, aki megemlékezésében I. István király és Csurgó város kapcsolatát is hangúlyozta. - Legyünk büszkék magyarként
első királyunkra és csurgóiként még büszkébbek arra, hogy városunk első okleveles említése I. (Szent) István királyunk uralkodásának közepén történt. Az ünnepség I. Szent István szobrának megkoszorúzásával
zárult.

Szabó Balázs

Megjelent: 1198 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 25., péntek 12:09