Nyomtatás
2016. október 18., kedd 13:24

Kiállításmegnyitóval indult az ’56-os események tiszteletére szervezett emlékhét Csurgón Kiemelt

1956 megmutatja, hogy kik vagyunk valójában

Korabeli dokumentumok, fotóanyagok, katonai felszerelések és egyenruhák, a termet betöltő elektroncsöves rádió sercegése, valamint enteriőr-szerűen berendezett szobabelsők idézték meg az ’50-es évek életét Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményében.

A február 25-ig megtekinthető időszaki kiállítás elemei között nagyon jelentős, hogy van egy olyan fotógyűjtemény részlete a tárlatnak, ahol eredeti, 1956-ban készült fényképek láthatóak, ami jelenleg is magántulajdonban van és korábban még sehol nem jelent meg – hangsúlyozta Tüske Anita muzeológus.

Kovács József a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, megnyitóbeszédében 1956, valamint az önmeghatározás kapcsolatára hívta fel a figyelmet. - Nem tudjuk elképzelni, de tudnunk kell róla, hogy milyen volt az ’56-os forradalom és szabadságharc egyetlen nagyon fontos ok miatt: hogy meghatározzuk azt, hogy kik vagyunk mi. Mi mindannyian az ’56-os hősöknek köszönhetjük, hogy szabad emberként, szabad országban élhetünk. Ebben a kiállításban is mind ez köszön vissza. Arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy kik vagyunk valójában. Mert nem csak azt tudhatjuk meg belőle, hogy milyen volt a múltunk, hanem azt is, hogy milyen lesz a jövőnk.

SZB

Megjelent: 1677 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. október 18., kedd 13:27