csurgo címerszéchenyi tervnfü

Csurgó Város funkcióbővítő városrehabilitációja DDOP-4.1.1/B-09-2010-0002
Kedvezményezett neve elérhetősége: Csurgó Város Önkormányzata, 8840 Csurgó, Széchenyi tér 2.
Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., 7621 Pécs, Mária u. 3.
Projekt támogatási szerződés szerinti kezdő időpontja: 2011.01.04.
Projekt tényleges kezdete: 2011.03.21.
Projekt tervezett zárása: 2012.06.30
Projekt tervezett összköltsége: 216.883.897.- Ft
Támogatás összege: 168.802.562.- Ft
Támogatás intenzitása (átlagos támogatási arány): 77,830841 %
Az egyes projektelemek eltérő támogatási intenzitással rendelkeznek:

 • Projekt előkészítés: 50 %
 • Építés, felújítás, bővítés: 80,716660 %
 • ESZA projektelem: 85 %
 • Projektmegvalósításhoz igénybevett külső szakmai szolgáltatás: 64,189189 %
 • Személyi jellegű költségek: 50 %

A támogatás az alábbi előirányzatokból kerül kiosztásra:

 • Regionális beruházási támogatás: 14.387.500.- Ft
 • Kulturális célú támogatás: 11.687.500.- Ft
 • Állami támogatás: 142.727.562.- Ft

Finanszírozás:
A projekt vegyes finanszírozású, egyes elemek szállítói, és vannak, melyek utófinanszírozásúak.
A projekt az alábbi 6 projektelemből tevődik össze:

Katolikus Templom

A templom előtti gyülekezeti terasz burkolatának felújítása, lépcsőszerkezet megerősítése, felújítása, a teraszra felvezető akadálymentes rámpa kialakítása, a terasz előtt kisebb gyülekezeti tér létrehozása. Járdaépítés a Petőfi téri járdarendszerhez illeszkedve a templom előtti területen. A templomkert zöldállományának frissítése, felújítása, új utcabútorok (padok, hulladékgyűjtők) kihelyezése a felújított területen.

Támogatás: 11.687.500.- Ft

varosrehab katolikus templom

Kispiac

A Petőfi téri üzletsor egy eladó épületének megvásárlásával (projekt részeként) és fedett árusítóhelyek kihelyezésével az önkormányzat a buszpályaudvarral szomszédos területen alakíthat ki a helyi gazdasági életet fellendítő őstermelői piacot.

A terület rendezése és burkolása után a jelenleg „pokrócról vásározó" piac számára biztosíthat az Önkormányzat kulturált helyszínt. 2-3 nyitott, pavilon jellegű eladóhelyen pavilononként 2 asztallal összesen 4-6 bérelhető helyet. A megvásárolt ingatlanban az üzemeltetéshez szükséges helyiségek kerülnek kialakításra.

Támogatás: 14.387.500.- Ft

varosrehab piac

Könyvtár

A meglévő könyvtárépület mögött új bejárati előcsarnok építése – akadálymentes kialakítással. Az új előcsarnokhoz kapcsolódva elektronikus könyvtár számára önálló helyiség kialakítása, internetes munkaállomások (teleház) jellegű funkcióval. Az előcsarnokhoz korszerű vizesblokk is csatlakozik majd. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi könyvtárban egyre nagyobb igény jelentkezik a fiatalok körében az ilyen jellegű szolgáltatásra is, melyet a könyvtár jelenleg csak a meglévő olvasó terhére tud biztosítani. A könyvtárépület vizesblokkja elavult, akadálymentes része nincs. A könyvtár telkén akadálymentes gépkocsi beálló és készül.

Támogatás: 31 667 500.- Ft

varosrehab konyvtar

Petőfi tér

Ennek keretében valósulnak meg a járdaépítések a Petőfi tér nyugati oldalán a Korona szállótól a Katolikus templomig és a templomkert egy részében, a körforgalom alatt a nyugati oldalon, valamint a Baksay utcában a könyvtár előtt.

Zöldfelületek kialakítása a körforgalomhoz kapcsolódva. Intenzívebb, dekoratív növénykiültetések kialakítása az új körforgalom zöldszigeteiben.

Támogatás: 13.110.000.- Ft

varosrehab petofi ter

Széchenyi tér

A körforgalom építése jelentősen átalakította a jelenlegi tér szerkezetét. A Széchenyi tér rekonstrukciója során részben a meglévő gyalogosfelületek, részben új gyalogos – és kerékpáros – felületek kerülnek kialakításra, illeszkedve a kialakított körforgalom gyalogosrendszeréhez.

A környezetrendezéshez tartozik a zöldfelületek felújítása, kialakítása a meglévő és a tervezett emlékművek körül, az új terek és járda mellett. A tér észak-nyugati sarkában 2 akadálymentes parkoló kialakítása a közösségi ház bejárata előtt.

Utcabútorok cseréje, elhelyezése, valamint a meglévő újságárus pavilon áthelyezése.

Támogatás: 88.318.812.- Ft

varosrehab szechenyi ter

SOFT elemek

Ezen tevékenységek a városfejlesztési projekt során a lakosság, a civil szféra részére segítséget nyújtanak a közösségformálásban és a helyi identitás erősödésében. A támogatott projekt 4 „soft" típusú elemet tartalmaz:

 1. Csurgó az én városom
 2. Képzés a helyi foglalkoztatottságért
 3. Csurgói Városfejlesztési Társalgó
 4. Családi hétvége a templomkertbenCsaládi hétvége a templomkertben

Csurgó az én városom:

Ennek az elemnek a tartalma egy 5-10 perces rövidfilm készítése két kategóriában (felső tagozatosok, középiskolások) a Város egy épületéről, vagy egy adott helyéről, helyszínéről (Nem várost bemutató ismeretterjesztő film, hanem kiragadott helyszín bemutatása). A film műfaja szabadon választható (dokumentum, riport stb.). A verseny eredményhirdetése az elkészült „kisfilm" bemutatójával egybekötött városi esemény lesz. Az elkészült kisfilm a Város honlapjára is felkerül, illetve a Csurgó Tv-ben is bemutatják.

Esemény sorozat tervezett forgatókönyve:

§  Jelentkezési felhívás

§  Ingyenes oktatás- a jelentkező gyerekek személyesen is találkozhatnak a filmkészítéssel foglalkozó felnőttekkel, akik röviden ismertetik a filmmel támasztott elvárásokat, illetve tippeket adnak az elkészítéshez

§  Filmek elkészítése, leadása

§  Zsűrizés

§  Csurgó az én városom c. kisfilm elkészítése: az elkészült rövidfilmekből egy várost bemutató összeállítás készítése, szükség esetén térképek feliratok stb. beszerkesztésével

§  Eredményhirdetés – Filmbemutató. Közösség Házban tervezett program, vendégekkel, díjkiosztóval és „ősbemutatóval".

§  A film a Város honlapján és a Csurgó Tv-n kerül bemutatásra.

Képzés a helyi foglalkoztatottságért:

A képzés a Városi Könyvtárban kerülne megvalósításra, melynek keretében a helyi foglalkoztatási kezdeményezésekhez kötődő képzések kerülnek megvalósításra, 4 alkalommal. Célja elsősorban a munkanélküliek foglalkoztatásának segítése. A képzés keretében számítógépes oktatás valósulna meg. A tanfolyam alapképzést nyújtana a szövegszerkesztés, levelezés, internet használat stb. területén. Elsősorban az álláskeresésre készítene fel a képzés, így ennek során a résztvevők megismerkedhetnének többek közt az önéletrajzírás és az álláskereső oldalak rejtelmeivel.

Csurgói Városfejlesztési Társalgó:

A program célja, hogy a városfejlesztési projektről folyamatos tájékoztatást nyújtsanak a projekt iránt érdeklődők számára, valamint a lakosság véleményével visszacsatolást is nyújtson a fejlesztésekkel kapcsolatban. A sorozat révén az Önkormányzat azt várja, hogy a lakosok helyi kötődését erősítsék, valamint tudatosítsák a fejlesztésekben a társadalmi részvétel jelentőségét. A sorozat keretében negyedévente 1 alkalommal a Városi Könyvtárban, a projekt menedzsment, vagy a városvezetés képviselőivel lehet eszmét cserélni, tájékoztatást kapni a projektről. A beszélgetésekről minden alkalommal dokumentum készül: fényképek, videó felvételek, melyek Csurgó Város honlapján keresztül megtekinthetőek lesznek.

Meghívó a Csurgói Városfejlesztési Társalgó című programsorozat következő rendezvényére.

Családi hétvége a templomkertben:

A templomkert rekonstrukcióját követően, egy Családi Hétvége kerül megrendezésre az adott helyszínen, minek keretében a vendégek közvetlenül meg tudnak ismerkedni a felújítás eredményeivel. Ezen a hétvégén a következő programokat tervezik megvalósítani az érdeklődők számára:

Ki tud többet Csurgóról – játékos városismeretei vetélkedő kicsiknek és nagyoknakAkadályverseny (a városismereti verseny folytatása egyéb „akadályokkal" bővítve)Kis és nagy kukták versenye – főzőverseny kicsik és nagyok bevonásávalMeglepetés műsor – egy közismert meglepetés sztár fellépésével

Támogatás: 4.037.500.- Ft

 

Események

K ápr. 30 @ 2:00PM - 03:00PM
Csokonai Közösségi Ház megnyitó

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

 • 24 Márc 2016

  Tiszta 9°C 0°C

 • 25 Márc 2016

  Részben felhős 12°C 4°C