infoblokk kedv final felso cmyk ERFA

Támogatási szerződés száma: TOP-2.1.2-15-SO1-2016-00006
Kedvezményezett: Csurgó Város Önkormányzata
Projekt címe: „Fenntartható fejlődést elősegítő beruházások Csurgó központi városrész akcióterületén”
Szerződött támogatás összege: 795 614 994 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.06.20.

 

A PROJEKTRŐL TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

Önállóan támogatható tevékenységek:

A.) Főtevékenység: A városközpont környezetének javítása érdekében a Polgármesteri Hivatal udvara és a környezetében lévő alulhasznosított önkormányzati ingatlan egybenyitásával parkosított, nyitott zöld felület létrehozását tervezzük. Ennek részeként a zöld terület funkciót zavaró használaton kívüli épületek elbontása szükséges. A Polgármesteri Hivatal udvarában elhelyezkedő parkolók optimalizálása, zöld felülethez illeszkedő áthelyezése szükséges, részben zöld növényzettel fedett típusúra. A parkban a közlekedést segítő sétányok, parkosított szigetek, utcabútorok kihelyezését tervezzük. A telepítendő növények a helyi klimatikus viszonyokhoz illeszkedő őshonos fajták lehetnek. A Csokonai Közösségi Ház mellett lévő parkban a csapadékvizet gyűjtő tároló kiépítését tervezzük, vízkivételi lehetőség kiépítésével, melyet az akcióterület parkjaiban történő öntözésre kívánunk használni.

B.) Főtevékenység közösségi célja a Csokonai Közösségi Ház a város kulturális központja, mintegy 1704 m2 hasznos alapterületű, energetikailag igen korszerűtlen épület. A nagy felületű nyílászárók és hőszigetelés hiánya miatt a hidegebb időszakban problémát okoz az épület megfelelő hőmérsékletre történő felfűtése, és hőmérséklet tartása. A fejlesztés keretében az épület komplex energetikai felújítást, és funkcióhoz szükséges kisléptékű belső munkák megvalósítását tervezzük. Az intézmény funkciói és azok 2015. évi látogatottsága: Rendszeres művészeti formák 3143 Fő, Ismeretterjesztés 1872 Fő, Táborok 96 Fő, Kiállítások, műsorok, rendezvények megtartása mintegy évi 14978 Fő, Szolgáltatások 4 fő, Külső szervek által megtartott rendezvények 2315 Fő, mindösszesen: 22408 Fő látogató.

C.) Főtevékenység/b. pont - kereskedelmi tér kialakítása: A Csokonai Közösségi Ház méretét és lehetőségeit vizsgálva lehetővé teszi egy 15 m2-es kereskedelmi helyiség kialakítását. A tevékenység keretében azoknak a helyi termékeknek az értékesítését tervezzük, melyek folyamatos értékesítése nem megoldott. A profitorientáltan működő kereskedelmi helyiség üzemeltetését a 100% önkormányzati tulajdonú Csurgói Sportcsarnok üzemeltető Kft. láthatja el. Az értékesítéshez együttműködés szükséges a helyi termelőkkel és ezt tömörítő egyesületekkel, mint a Csurgói Hegyigazdák Egyesülete és a Csurgói Térségfejlesztési Közhasznú Egyesület.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

A Polgármesteri Hivatal udvarán kialakítandó, nyitott parkosított tér kialakítását zavaró használaton kívüli építmények elbontása, A és B főtevékenységhez kapcsolódóan közművek kialakítása, Meglévő parkolók áthelyezése/optimalizálása.

Önállóan nem támogatható, kötelező tevékenységek:

Soft tevékenység: Települési arculat és identitás fejlesztése keretében helyi termékeket népszerűsítő rendezvény megtartása, települési arculat kialakítása, helyi termékeket és jellegzetességeket bemutató kiadvány.

Energiahatékonysági intézkedések: A Csokonai Közösségi Ház esetében megtörténhet az épületen található egyedi formájú nyílászárók borovi, háromrétegű üvegezéssel ellátott típusra történő cseréje, a homlokzaton 15 cm vastagságú dryvit rendszer kialakítása, az épület tetőszerkezetén 25 cm vastagságú szigetelés elhelyezése. Az energetikai előírásoknak történő megfelelés érdekében az épületgépészet korszerűsítése is szükséges. A helyiségben a fűtést VRV (levegős hőszivattyús) rendszer láthatja el, a keletkező párát hővisszanyerő légkezelő rendszer vezetheti el. Az épület a felújítását követően megfelel a 176/2008 Korm. rendelet szerinti felhívásban előírt, DD szintnek.

Akadálymentesítés: a felújítással érintett épületek esetében projektarányos akadálymentesítés betervezésre került.

Nyilvánosság: a megvalósítás során az arculati kézikönyvben előírt, 500 Millió Ft feletti infrastrukturális beruházás esetén előírt kötelező nyilvánossági elemek

Partnerségi tervezés: a projekttartalom megtervezése során az érintett célcsoport véleménye is figyelembe vételre került. A központi városrész akcióterület esetében a fejlesztési irányvonalak meghatározása során figyelembe vettük a lakossági kérdőíves felmérés eredményét, a civil szervezetek véleményét. A tervezett fejlesztés tartalma a Polgármesteri Hivatal hirdetőfalán is kihelyezésre került, tájékoztatás és véleménynyilvánítási lehetőség célból.

A projekt költségeinek tervezése, becslése során figyelembe vettük a költséghatékonysági szempontokat, azonban igyekeztünk korszerű előremutató technikai megoldásokat alkalmazni, ami ugyan magasabb költségű a hagyományos technikáknál, de fenntarthatósági szempontjából előnyösebb.

Az akcióterület lehatárolása és jelen fejlesztés a város ITS-ben meghatározásra került, ennek jóváhagyását kezdeményeztük a meghatározott államigazgatási szerveknél és a Belügyminisztériumnál. A projekt nem segíti elő szegregáció kialakulását. A megvalósításban és fenntartás során a hátrányos helyzetű lakosok bevonását tervezzük, elősegítve a munkaerő-piaci beilleszkedésüket.

Események

Szo szept. 24 @ 2:00PM - 10:00PM
Középkori Vásár

Eseménynaptár

Előző hónap Október 2022 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 39 1 2
week 40 3 4 5 6 7 8 9
week 41 10 11 12 13 14 15 16
week 42 17 18 19 20 21 22 23
week 43 24 25 26 27 28 29 30
week 44 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C