Kulináris csuszaételek, valamint határon átnyúló színház- és gasztrofesztivál várta a hétvégén Csurgóra látogatókat. Tizenöt csapat, több mint húsz féle csuszát készített.
Megújult fesztiváltérrel, sokszínű programokkal és igazi ízkavalkáddal várta június 5-én, valamint 6-án a kikapcsolódni vágyókat a XI. Csuszafesztivál. A hagyományoknak megfelelően, immár 11-ik alkalommal szálltak versenybe a környék főzőcsapatai, hogy különleges receptjeikkel meggyőzzék a zsűrit arról, hogy csuszában lefőzhetetlenek.
A kétnapos rendezvény első napja Csurgó felújított játszótereinek, valamint frissen elkészült műfüves futballpályájának átadóünnepségével kezdődött, melyet könyvbemutató, valamint városi pedagógusnap és jubileumi nosztalgiamérkőzés követett. A 18 órától kezdődő kulturális programok zárását az est végén a Roxínház társulat Keresztúton című előadása adta. A szombati napon a csuszáé volt a főszerep. Kora reggeltől rotyogtak a fazekakban, kondérokban a legkülönlegesebb íz- és illatvilágot kínáló, ínycsiklandó finomságok. Van, aki a hangulat miatt jön ide, engem kifejezetten az ételek receptjei érdekelnek. – mondta a már rutinos csuszafesztiválozó Rózsa néni. Receptekben pedig nem volt hiány, hiszen a csusza, mint főétel és a csusza, mint köret kategóriában is szép számmal készültek versenyételek. A csapatok teljesítményét a főzőverseny zsűrijének elnöke Hamvai P.G. méltatta. - Nem volt egyszerű dolgunk. Három órán keresztül ettünk. Magyar és külföldi csapatok ételkülönlegességeit is megkóstolhattuk és bátran mondhatom, nagyon-nagyon finom volt mindegyik. – hangsúlyozta a lemezlovas. A zsűri végül „csusza, mint köret” kategóriában a Csurgói Vadásztársaság vadhússal töltött palacsinta batyu erdei gombamártással ételét díjazta az első hellyel. „Csusza, mint főétel” kategóriában ez évben Vrsar csapata alkotott kiemelkedőt.
Igazi csuszakülönlegesség készül, lazacos túrókrémes csuszsa citrommártással
- Immáron nemzetközivé vált ez a fesztivál, hiszen köszönthetjük németországi, szlovákiai, erdélyi, valamint horvátországi testvérvárosaink delegációját is. Ez egy történelmi pillanat, hiszen négy testvérváros egyszerre, egy időben nem volt még Csurgón. Amikor a város vezetői elkezdték ezt a fesztivált, talán nem gondolták, hogy ilyen sikere lesz. Évről évre professzionálisabb módon tudjuk az idelátogatók igényeit, szórakozási lehetőségeit biztosítani. - Hangsúlyozta a fesztivál nemzetközivé válásának jelentőségét Füstös János polgármester, aki utalt a Slatina partnervárossal folytatott együttműködés jövőbeni lehetőségére is. - Úgy látjuk, hogy van értelme és kézzel fogható immáron az együttműködés. A következő időszakban is vannak elképzelések, tervek a partnerség folytatására.
- A Csuszafesztivál helyszínének korábbi, jól bevált és megszokott elrendezése a milleniumi park átalakításának, felújításának következtében kicsit módosult. Az új fesztiváltéren azonban a már eddig is megszokott színvonalú, változatos programok kaptak helyet. Próbáltuk úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a számára kedvezőt. A gyerekszínházi előadástól kezdve, a fiataloknak szóló fellépőkön át a magyar nóták és operett világát kedvelő idősebb korosztályra is gondolva sikerült széles közönségigényt lefedni, mely a tavalyi évhez hasonlóan, idén is kellemes időtöltést kínált a fesztiválra ellátogatóknak - összegezte tapasztalatait Márton-Szűcs Brigitta kulturális szervező.
Az egész napos nyüzsgés és változatos programok mellett Csurgó város képviselőtestületének döntése értelmében átadásra kerültek a Gróf Festetics György Ösztöndíjak is, melyeket ez évben Csernela Zsófia, valamint Máder Patrik kapott.
Az idei Csuszafesztivál egyben zárása is volt annak a 16 hónapig tartó IPA – Art Revived Trough Cross-Border Connection of Slatina-Csurgo-Vocin-Virovitica című, HUHR/1101/1.2.3/0020 kódszámú projektnek, melyben Csurgó Város Önkormányzata konzorciumi partnerként vett részt.
Szabó Balázs
Csuszahelyezések:
Csusza, mint köret:
1. Csurgói Vadásztársaság
2. 40 Rabló
3. AS-FOODS
Csusza, mint főétel:
1. Vrsar
2. Dynamic-us Napsugár
3. Őszikék