2015. június 10., szerda 10:12

Tizenegyedszer is megmutatták Csurgón, milyen az igazi csusza Kiemelt

Kulináris csuszaételek, valamint határon átnyúló színház- és gasztrofesztivál várta a hétvégén Csurgóra látogatókat. Tizenöt csapat, több mint húsz féle csuszát készített.

Megújult fesztiváltérrel, sokszínű programokkal és igazi ízkavalkáddal várta június 5-én, valamint 6-án a kikapcsolódni vágyókat a XI. Csuszafesztivál. A hagyományoknak megfelelően, immár 11-ik alkalommal szálltak versenybe a környék főzőcsapatai, hogy különleges receptjeikkel meggyőzzék a zsűrit arról, hogy csuszában lefőzhetetlenek.

A kétnapos rendezvény első napja Csurgó felújított játszótereinek, valamint frissen elkészült műfüves futballpályájának átadóünnepségével kezdődött, melyet könyvbemutató, valamint városi pedagógusnap és jubileumi nosztalgiamérkőzés követett. A 18 órától kezdődő kulturális programok zárását az est végén a Roxínház társulat Keresztúton című előadása adta. A szombati napon a csuszáé volt a főszerep. Kora reggeltől rotyogtak a fazekakban, kondérokban a legkülönlegesebb íz- és illatvilágot kínáló, ínycsiklandó finomságok. Van, aki a hangulat miatt jön ide, engem kifejezetten az ételek receptjei érdekelnek. – mondta a már rutinos csuszafesztiválozó Rózsa néni. Receptekben pedig nem volt hiány, hiszen a csusza, mint főétel és a csusza, mint köret kategóriában is szép számmal készültek versenyételek. A csapatok teljesítményét a főzőverseny zsűrijének elnöke Hamvai P.G. méltatta. - Nem volt egyszerű dolgunk. Három órán keresztül ettünk. Magyar és külföldi csapatok ételkülönlegességeit is megkóstolhattuk és bátran mondhatom, nagyon-nagyon finom volt mindegyik. – hangsúlyozta a lemezlovas. A zsűri végül „csusza, mint köret” kategóriában a Csurgói Vadásztársaság vadhússal töltött palacsinta batyu erdei gombamártással ételét díjazta az első hellyel. „Csusza, mint főétel” kategóriában ez évben Vrsar csapata alkotott kiemelkedőt.

kulonleges csusza

Igazi csuszakülönlegesség készül, lazacos túrókrémes csuszsa citrommártással

- Immáron nemzetközivé vált ez a fesztivál, hiszen köszönthetjük németországi, szlovákiai, erdélyi, valamint horvátországi testvérvárosaink delegációját is. Ez egy történelmi pillanat, hiszen négy testvérváros egyszerre, egy időben nem volt még Csurgón. Amikor a város vezetői elkezdték ezt a fesztivált, talán nem gondolták, hogy ilyen sikere lesz. Évről évre professzionálisabb módon tudjuk az idelátogatók igényeit, szórakozási lehetőségeit biztosítani. - Hangsúlyozta a fesztivál nemzetközivé válásának jelentőségét Füstös János polgármester, aki utalt a Slatina partnervárossal folytatott együttműködés jövőbeni lehetőségére is. - Úgy látjuk, hogy van értelme és kézzel fogható immáron az együttműködés. A következő időszakban is vannak elképzelések, tervek a partnerség folytatására.

- A Csuszafesztivál helyszínének korábbi, jól bevált és megszokott elrendezése a milleniumi park átalakításának, felújításának következtében kicsit módosult. Az új fesztiváltéren azonban a már eddig is megszokott színvonalú, változatos programok kaptak helyet. Próbáltuk úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a számára kedvezőt. A gyerekszínházi előadástól kezdve, a fiataloknak szóló fellépőkön át a magyar nóták és operett világát kedvelő idősebb korosztályra is gondolva sikerült széles közönségigényt lefedni, mely a tavalyi évhez hasonlóan, idén is kellemes időtöltést kínált a fesztiválra ellátogatóknak - összegezte tapasztalatait Márton-Szűcs Brigitta kulturális szervező.

Az egész napos nyüzsgés és változatos programok mellett Csurgó város képviselőtestületének döntése értelmében átadásra kerültek a Gróf Festetics György Ösztöndíjak is, melyeket ez évben Csernela Zsófia, valamint Máder Patrik kapott.

Az idei Csuszafesztivál egyben zárása is volt annak a 16 hónapig tartó IPA – Art Revived Trough Cross-Border Connection of Slatina-Csurgo-Vocin-Virovitica című, HUHR/1101/1.2.3/0020 kódszámú projektnek, melyben Csurgó Város Önkormányzata konzorciumi partnerként vett részt.


Szabó Balázs

Csuszahelyezések:
Csusza, mint köret:
1. Csurgói Vadásztársaság
2. 40 Rabló
3. AS-FOODS
Csusza, mint főétel:
1. Vrsar
2. Dynamic-us Napsugár
3. Őszikék

Megjelent: 2299 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. július 30., csütörtök 15:16

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C