2015. június 17., szerda 15:50

Sikeresen zárult a horvát-magyar határon átnyúló együttműködés Kiemelt

Zárókonferencia keretében értékelték azt a 16 hónapig tartó Európai Uniós projektet, mely három közvetlenül érintett partnertelepülése Slatina, Csurgó, valamint Vocin volt. A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban finanszírozott "Art Revived Through Cross-Border Connection of Slatina-Csurgó-Voćin-Virovitica (ART CBC)" projekt célja, hogy regionális szinten növelje a térség turisztikai potenciálját, közös horvát-magyar film- és színházi fesztiválok megrendezése által.

A Csurgón megtartott konferenciát Füstös János polgármester nyitotta meg, majd ismertette a projekt csurgói eredményeit. – Elsősorban a pályázati feltételeknek kellett megfelelni, de mindemellett a kiíráshoz egyedi elképzeléseket kellett beilleszteni, ami Slatinán a mozi köré épült, Csurgón pedig a Csuszafesztivál és az ahhoz kapcsolódó rendezvénykultúrára épült. Eszközbeszerzések történtek, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy professzionális szintű rendezvényt tudjunk megvalósítani Csurgón. Fontos volt, hogy az együttműködést is erősítsük, és köszönjük a horvát partnereknek, hogy aktívan részt vettek ezen a programon, mely által színvonalasabbá és nemzetközivé emelték rendezvényünket. Fontos azonban, hogy nem csak a pályázatban elvárt indikátorokat teljesítettük, hanem valóban megismertük a másik település gasztronómiai, kulturális tradícióját. Ugyanakkor pontos képet kaptunk azokról a fejlesztési elképzelésekről, problémákról, gyengeségekről és lehetőségekről, amelyek jó alapot adnak a további sikeres együttműködéshez.

DSC 2024

Ivan Rostas Slatina város polgármestere értékelésében új kulturális és gasztronómiai, valamint turisztikai termékek létrejöttéről számolt be. - Mi Slatinán nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az egyik kitűzött célt sikerült megvalósítani. Ez pedig az volt, hogy próbáljuk meg Slatinán, a megyében egyetlen, még működő mozinkat felújítani. Új technikát vásároltunk ennek köszönhetően. Az új, digitális technológiával olyan filmeket tudunk levetíteni, melyeket egy időben mutatnak be Amerikában, vagy Európa bármelyik nagyvárosban. A projektnek köszönhetően jutottunk el oda, hogy egy 21. századi technika jött létre és ezt tudjuk használni a mi városunkban. Mindezen felül új, baráti kapcsolat jött létre Slatina és Csurgó között, mely úgy gondolom, hogy egy hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolat kezdete.

DSC 2038

A 436.682,93 EUR összköltségvetésű projektből, Csurgó Város Önkormányzata 181.551 EUR-ban részesült. A projekt lezárását követően, a partnerek továbbra is élénken keresik az együttműködés lehetőségét. A 2014-2020 program négy prioritásában már konkrét elképzelések körvonalazódnak azokkal a fejlesztésekkel kapcsolatban, amelyek mentén Csurgó és a horvát partnerek folytathatják kooperációjukat.

DSC 2219

- Az első prioritás a gazdaságfejlesztés. Az új programban már a vállalkozások közvetlenül is kaphatnak támogatást a magyar-horvát programból. Magyar és horvát kis és közepes vállalkozásoknak az együttműködését fogja támogatni ez a konstrukció. Csurgón és környékén elkezdtük felmérni azt, hogy mely vállalkozások érdekeltek ilyen gazdasági együttműködésben. Ilyen kapcsolatokra biztosan van lehetőség például a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén, akár beszállítói kapcsolatokban. Vagy például a turizmusban, közös turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésében. Említhetném akár a faipart is, azonban sok olyan terület van még, ahol látunk lehetőségeket. A második prioritás a programban a környezetvédelmi, energetikai témakör, amin belül a turizmus is finanszírozásra számít. Itt azt a kezdeményezést, ami az ART CBC programban elindulhatott, közös kulturális fesztiválok hagyományát, mindenképpen szeretnénk Csurgón továbbvinni. A turizmusnak egy másik fontos ága a Drávára épülő, természet-közeli, illetve kerékpárturizmus. Komoly együttműködési lehetőséget látunk akár az ehhez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztések területén is. A harmadik prioritás az oktatás területén való együttműködés. Itt elsősorban a középiskolák közötti együttműködésben látunk komoly lehetőségeket. Hiszen a diákoknak is nagyon tartalmas, nagy hozzáadott értéket jelenthet, hogyha tudjuk bővíteni az oktatási szolgáltatásokat. A negyedik prioritás az intézményközi együttműködés. Ebben lehetőség nyílik a horvát önkormányzatokkal való minden olyan együttműködés fejlesztésére, amelyek a gazdaságfejlesztésen, környezetvédelmi turizmuson, oktatáson túlmutató területek - összegezte Barna-Lázár Zoltán az ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója a jövőbeni együttműködés lehetséges területeit.

Szabó Balázs

Megjelent: 1502 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 18., péntek 06:30

Események

Cs nov. 10 @ 5:00PM - 07:00PM
A Kegyelem Erőterében - Könyvbemutató
K nov. 15 @ 5:00PM -
"SMÉK25" - Építészeti Vándorkiállítás
H nov. 21 @ 2:00PM - 03:00PM
Krónikus betegségek lélektana
H nov. 28 @ 2:00PM - 03:00PM
Pszichoszomatikus betegségek
H dec. 05 @ 2:00PM - 03:00PM
Személyiségvonások és az egészség
H dec. 05 @ 4:30PM - 06:00PM
Találkozz a Mikulással!
Cs dec. 15 @ 2:30PM - 05:00PM
Mindenki Karácsonya
H dec. 19 @12:00PM - 05:00PM
"Vadgulyás a bográcsból" szeretetvendégség

Eseménynaptár

Előző hónap December 2022 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1 2 3 4
week 49 5 6 7 8 9 10 11
week 50 12 13 14 15 16 17 18
week 51 19 20 21 22 23 24 25
week 52 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C