infoblokk kedv final felso cmyk ERFA

Támogatási szerződés száma: TOP-2.1.2-15-SO1-2016-00006
Kedvezményezett: Csurgó Város Önkormányzata
Projekt címe: „Fenntartható fejlődést elősegítő beruházások Csurgó központi városrész akcióterületén”
Szerződött támogatás összege: 645 592 849 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt tervezett befejezési határideje: 2023.12.30.


A PROJEKTRŐL TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

Önállóan támogatható tevékenységek:

A.) Főtevékenység: A városközpont környezetének javítása érdekében a Polgármesteri Hivatal udvara és a környezetében lévő alulhasznosított önkormányzati ingatlan egybenyitásával parkosított, nyitott zöld felület létrehozását tervezzük. Ennek részeként a zöld terület funkciót zavaró használaton kívüli épületek elbontása szükséges. A Polgármesteri Hivatal udvarában elhelyezkedő parkolók optimalizálása, zöld felülethez illeszkedő áthelyezése szükséges, részben zöld növényzettel fedett típusúra. A parkban a közlekedést segítő sétányok, parkosított szigetek, utcabútorok kihelyezését tervezzük. A telepítendő növények a helyi klimatikus viszonyokhoz illeszkedő őshonos fajták lehetnek. A Csokonai Közösségi Ház mellett lévő parkban a csapadékvizet gyűjtő tároló kiépítését tervezzük, vízkivételi lehetőség kiépítésével, melyet az akcióterület parkjaiban történő öntözésre kívánunk használni.

B.) Főtevékenység közösségi célja a Csokonai Közösségi Ház a város kulturális központja, mintegy 1704 m2 hasznos alapterületű, energetikailag igen korszerűtlen épület. A nagy felületű nyílászárók és hőszigetelés hiánya miatt a hidegebb időszakban problémát okoz az épület megfelelő hőmérsékletre történő felfűtése, és hőmérséklet tartása. A fejlesztés keretében az épület komplex energetikai felújítást, és funkcióhoz szükséges kisléptékű belső munkák megvalósítását tervezzük. Az intézmény funkciói és azok 2015. évi látogatottsága: Rendszeres művészeti formák 3143 Fő, Ismeretterjesztés 1872 Fő, Táborok 96 Fő, Kiállítások, műsorok, rendezvények megtartása mintegy évi 14978 Fő, Szolgáltatások 4 fő, Külső szervek által megtartott rendezvények 2315 Fő, mindösszesen: 22408 Fő látogató.

C.) Főtevékenység/b. pont - kereskedelmi tér kialakítása: A Csokonai Közösségi Ház méretét és lehetőségeit vizsgálva lehetővé teszi egy 15 m2-es kereskedelmi helyiség kialakítását. A tevékenység keretében azoknak a helyi termékeknek az értékesítését tervezzük, melyek folyamatos értékesítése nem megoldott. A profitorientáltan működő kereskedelmi helyiség üzemeltetését a 100% önkormányzati tulajdonú Csurgói Sportcsarnok üzemeltető Kft. láthatja el. Az értékesítéshez együttműködés szükséges a helyi termelőkkel és ezt tömörítő egyesületekkel, mint a Csurgói Hegyigazdák Egyesülete és a Csurgói Térségfejlesztési Közhasznú Egyesület.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

A Polgármesteri Hivatal udvarán kialakítandó, nyitott parkosított tér kialakítását zavaró használaton kívüli építmények elbontása, A és B főtevékenységhez kapcsolódóan közművek kialakítása, Meglévő parkolók áthelyezése/optimalizálása.

Önállóan nem támogatható, kötelező tevékenységek:

Soft tevékenység: Települési arculat és identitás fejlesztése keretében helyi termékeket népszerűsítő rendezvény megtartása, települési arculat kialakítása, helyi termékeket és jellegzetességeket bemutató kiadvány.

Energiahatékonysági intézkedések: A Csokonai Közösségi Ház esetében megtörténhet az épületen található egyedi formájú nyílászárók borovi, háromrétegű üvegezéssel ellátott típusra történő cseréje, a homlokzaton 15 cm vastagságú dryvit rendszer kialakítása, az épület tetőszerkezetén 25 cm vastagságú szigetelés elhelyezése. Az energetikai előírásoknak történő megfelelés érdekében az épületgépészet korszerűsítése is szükséges. A helyiségben a fűtést VRV (levegős hőszivattyús) rendszer láthatja el, a keletkező párát hővisszanyerő légkezelő rendszer vezetheti el. Az épület a felújítását követően megfelel a 176/2008 Korm. rendelet szerinti felhívásban előírt, DD szintnek.

Akadálymentesítés: a felújítással érintett épületek esetében projektarányos akadálymentesítés betervezésre került.

Nyilvánosság: a megvalósítás során az arculati kézikönyvben előírt, 500 Millió Ft feletti infrastrukturális beruházás esetén előírt kötelező nyilvánossági elemek

Partnerségi tervezés: a projekttartalom megtervezése során az érintett célcsoport véleménye is figyelembe vételre került. A központi városrész akcióterület esetében a fejlesztési irányvonalak meghatározása során figyelembe vettük a lakossági kérdőíves felmérés eredményét, a civil szervezetek véleményét. A tervezett fejlesztés tartalma a Polgármesteri Hivatal hirdetőfalán is kihelyezésre került, tájékoztatás és véleménynyilvánítási lehetőség célból.

A projekt költségeinek tervezése, becslése során figyelembe vettük a költséghatékonysági szempontokat, azonban igyekeztünk korszerű előremutató technikai megoldásokat alkalmazni, ami ugyan magasabb költségű a hagyományos technikáknál, de fenntarthatósági szempontjából előnyösebb.

Az akcióterület lehatárolása és jelen fejlesztés a város ITS-ben meghatározásra került, ennek jóváhagyását kezdeményeztük a meghatározott államigazgatási szerveknél és a Belügyminisztériumnál. A projekt nem segíti elő szegregáció kialakulását. A megvalósításban és fenntartás során a hátrányos helyzetű lakosok bevonását tervezzük, elősegítve a munkaerő-piaci beilleszkedésüket.

Események

K máj. 28 @ 5:00PM - 06:00PM
Pedagógusnap
P máj. 31 @11:00AM - 11:00PM
XVIII. Csuszafesztivál
Szo jún. 01 @11:00AM - 11:00PM
XVIII. Csuszafesztivál

Eseménynaptár

Előző hónap Június 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C