2016. április 17., vasárnap 09:54

A cukrász, aki Csurgó város hírét viszi magával a versenyeire Kiemelt

Mint egy hamupipőke, vagy egy álruhás királylány, Borongicsné Porcsa Zsuzsi teszi a dolgát a mindennapokban, dolgozik, háztartást vezet, gyermeket nevel, majd időközönként felveszi a legszebb cukrász kötényét és csodát alkot. Legutóbb Győrben járt, ahol az I. tortafesztivál profi kategóriájában az előkelő 2. helyezést érte el.

DSC 0581

Mindig ez volt az álmod? Tortákat szerettél volna sütni?

Nem...bár pék, cukrász a szakmám, 2000-ben végeztem, de nem is foglalkoztam vele. A volt osztálytársaim közül csak 1-2 maradt a szakmában, de már az iskolában is észrevették, hogy mindenhez bátran nyúlok, nem esek kétségbe. Elvégeztem több tanfolyamot is, informatikait, vagyonőr képzőt...aztán 4 éve valami megváltozott. A facebooknak köszönhetően egyre többen látták amit csinálok, és örültem, hogy másoknak

is tetszik. Elkezdtem mindenféle olyat csinálni, amit mások nem...különlegeset!

Volt a családodban olyan, aki szeretett sütni, alkotni?

Nem. Még Kaposvárra is azért mentem iskolába, mert volt ott egy ismerős. Amióta elkezdtem ezzel foglakozni, egyre több érdekességet találok a világhálón. Szeretem a meséket, a témáimat is a mesevilág veszi körül. Nekem ez nagyon jó feszültség levezető, megnyugtató tevékenység.

Mikor vettél részt először versenyen?

Az első verseny, amin részt vettem, Nagykanizsán volt, 2013. –ban. Nem volt még tapasztalatom, nagyon felkészületlenül mentem. Előtte egész éjszaka nem aludtam, nagyon izgultam. Ennek ellenére 3. helyezett lettem. A torta címe is a „Kitörés” volt. A torta egy üvegfalból kilépő női alakot ábrázolt, aki el akart érni egy kulcsot. Ez lett az én kitörésem is...a tortakészítés számomra ilyen élmény...kitörés. Itt kezdődött az igazi életem!

DSC 0599

Aztán kaptál felkérést Sopronból is...

Igen, de ide nem mentem el...nem éreztem magam elég felkészültnek.

Honnan veszed az ötletet, a technikát, amivel dolgozol? Kitől tanulhatsz?

Eleinte a facebookon keresgettem, és persze a versenyeken egyre több ismeretségre teszek szert. Egy régebbi ismeretség kapcsán vehettem részt a Chillichocobons Bon-bon készítő kurzusán, de voltam már Karamell kurzuson is. A tortafestést szeretném még jobban elsajátítani, és részt szeretnék venni egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon is, de sajnos nem fér most bele az időmbe.

DSC 0617

A hobbydnak nem kevés az anyagi vonzata. Mennyibe kerül egy versenyre elkészített torta?

Egy versenyre készített torta alapanyaga, az utazás, a nevezési díj és minden egyéb költség, ami ezzel együtt jár, megközelítőleg 60 ezer forintba kerül.

Hol vásárolod meg ezeket az alapanyagokat?

Általában internetről rendelem, tortadekorációs oldalakról, de szívesen vásárolok Nagykanizsán is.

Hogyan készül el egy-egy torta?

Általában, míg más alszik, éjszaka jönnek a gondolatok, egy pillanat, egy mese már inspirál. De ha jön az ihlet, akkor alig várom, hogy nekiálljak! Át kell gondolni, meg kell tervezni...nem csak a tortát, hanem egy-egy versenyre a torta szállítását is! Egy alaptorta elkészítése, körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Nagyon fontos a gyorsaság, a hőmérséklet! Nyáron nagyon korán kell kelni, a tél a legjobb időszak. Szeretem a különlegeset! Különösen az ízekben! A versenyeken egy tortában kell minden tudásunkat megmutatni, hogy hogyan tudok burkolni, díszíteni. Mindenkinek van egy egyedi ismertető jele. Én minden évben belülről világítom meg a tortáimat, ezzel szinte életre kelnek. Ezt a technikát tudomásom szerint én csináltam először, de már van követőm! Fontosnak tartom azt is, hogy a verseny ne a nevemről szóljon, hanem arról, honnan jöttem. Ezért minden versenyen a tortám mellett egy kis kártyán ott van Csurgó város címere is.

DSC 0603

Milyen terveid vannak?

Terveim? Vágyaim inkább! Tanulni szeretnék! Tanulni esetleg külföldön egy profitól...de ehhez még nagyon sok időre van szükség. Szeretném, ha lenne itt helyben egy olyan klub, ahol mindent megmutathatnék az érdeklődőknek, bár a munkáim a „CakesDecor” facebook oldalon már láthatók.

Győrbe készülsz egy következő megmérettetésre. Milyen különlegességgel rukkolsz elő?

Igen, és talán most már merek profi kategóriában indulni! Március 18-20.-ig a győri Rába hotelben kerül megrendezésre a verseny, ahol Benke Laci bácsi lesz a zsűri elnöke. Mivel közeleg a Húsvét, egy Nyuszis tortát fogok készíteni, aminek a váza már készen van.

DSC 0582

DSC 0583

Beszélgetésünkkor Ő éppen egy tortán dolgozott. Miközben kérdéseinkre válaszolt, keze alatt megelevenedett a dekorációs massza, gyönyörű rózsák készültek belőle. Nekünk „kontároknak” is megengedte, hogy próbálkozzunk! Csillogott a szeme, miközben a hobbyjáról beszélt, és isteni, saját maga által készített bon-bonnal ajándékozott meg bennünket búcsúzóul! Gratulálunk Zsuzsi!


BV

Megjelent: 4679 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. április 17., vasárnap 12:23

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Július 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C