2015. június 08., hétfő 09:27

Tiszta vizet hoz a feltúrt város Kiemelt

Észrevehetetlenül, rövid idő alatt földkupacok, nyomvonalak lepték el Csurgó város központját. A város elejétől a végéig több útszakasz is érintett abban az ivóvízminőség-javító projektben, melyet Csurgó Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében meghirdetett KEOP-1.3.0/09-11 „Ivóvízminőség-javítás” tárgyú felhívásra benyújtott, KEOP-1.3.0/09-11-2013-0077 azonosító számú pályázattal nyert. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege nettó 255 584 255 Ft. A projekt megvalósításának tervezett időszaka 2013.12.16-2015.09.11.

Csurgó Város Önkormányzata sajtóközleményben ismertette a projekt egyes szakaszait. - A 2013. év végén elindult projekt tervezési, kivitelezési, valamint projektmenedzsment feladatok ellátására irányuló közbeszerzési eljárások lezárultak. Az eljárások eredményeként a kivitelező és a projektmenedzsment szervezet kiválasztása megtörtént. - 2014. június 10-én kötöttek szerződést a kivitelező Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt.-vel, egy hónappal később 2014. július 7-én leszerződtek a projektmenedzsment szervezet Aquagroup Tanácsadási és Fejlesztési Kft.-vel is.

2014. február 4-én a munkaterület átadásával a kivitelezés elkezdődött. A projekt kevésbé látványos szakaszai után, jelenleg feltúrt városrészek, aknagödrök jelzik a munka előrehaladtát. A városközpont talán legnagyobb mértékben érintett szakaszán, a Semmelweis utcában Nyulas Géza építésvezető adott tájékoztatást az éppen folyó munkálatokról. - Nagyon régi azbesztcement vezetékrendszerről van szó. Ezeknek a vezetékeknek a kiváltását szolgálja ez a munkálat összesen több mint 800 folyóméter hosszban, három helyen: Csokonai utca, Semmelweis utca és Petőfi tér. Ezen felül 21 darab tisztítóakna kerül telepítésre, úgy, hogy a meglévő vezetékekből a csomópontoknál kivágásra kerülnek egyes szakaszok, ahova új tolózár, új elágazó- és tisztítóidom kerül.

Új technológia segíti a vezetékrendszer hatékony tisztítását

Az új rendszer hatékony tisztítását új technológia biztosítja. Az új eljárás az állandó keresztmetszeten alapul. Amennyiben nincs változó keresztmetszet – a csőnek végig azonos a keresztmetszete – tisztítani lehet érdes felületű, lövedék formájú tisztító géllel. Tisztítás során az egyik aknába tisztító gélt helyeznek. Ekkor az adott csőszakaszt kiszakaszolják, a másik végén kiemelik a tisztítóidomot, a zárólap visszahelyezése után rányitnak, mely következtében maga a víz viszi magával lövedékként a gélt végig a csőben. A fogadó aknában szivattyúval emelik ki folyamatosan a vizet, valamint a cső falára lerakódott évtizedes szennyeződést. - Ezidáig erre azért nem volt lehetőség, mert mindenütt fixre voltak szerelve az aknák. Nem volt rá mód, hogy az aknák fogadni, vagy indítani tudják ezt a tisztító lövedéket – hangsúlyozta Nyulas Géza. A tisztítóaknák az Iharosi út, Híd utca sarkától a Dohányközön keresztül a Szabadság tér, Rákóczi utcán keresztül egészen a Jegyző közig kerülnek megépítésre és újraszerelésre. A munkálatok során a Csokonai utca 2-16-ig hat, a vezetékrendszer nyomvonalán elhelyezkedő fa kerül kivágásra (2 hamisciprus, valamint 4 vérszilva).

ivovizminoseg javito program

Marad a térköves járda a Semmelweis utcában

Földkupacok borítják a térkővel lerakott Semmelweis utcát is, melyről a szakember elmondta – a felszedés nem minőségi kifogás. A térkövek a Sportcsarnok, valamint környékét megújító, bővítő projekt I. ütemének keretein belül kerültek lerakásra. A vízminőség javítási projekt azonban már több mint két éve zajlik, még ha látható jelei nem is voltak eddig. - A térkő nagyon szépen le volt rakva. A térképet megnézve azonban látható, hogy meglehetősen zsúfolt területről van szó. Vízvezeték, gáz, csatorna, kábeltévé és a Matáv nyomvonala is keresztülmegy. Ennek megfelelően az új vezetéket kizárólag a régi nyomvonalán lehet elvezetni. Természetesen mindent az eredetinek megfelelő állapotba fogunk visszaállítani – magyarázza Nyulas Géza.

Vízminőség javulás várható

Vízmű kezelőépület épül az AGIP benzinkút mögötti vízműtelepen, melyben olyan, új technológiai sor kerül kialakításra, ami vas-mangántalanítást végez. - Már elkészült egy melléfúrásos kút, ami mélyfúrású kút. Az elkészült kút kellően jó vízadó képességgel rendelkezik. A végleges mérési eredmények azonban még folyamatban vannak. Már építik a kezelőépületet, ahova egy modern, a mai kor színvonalának megfelelő szűrési technológia lesz beépítve. Fontos, hogy a projekt keretén belül az egyes vezetékszakaszok kicserélésén, valamint tisztítóaknák telepítésén túl, a víztorony szerelvényei is kicserélésre kerülnek. A technológia beüzemelésével az egész hálózat átmosatásra kerül. - mondta Földesi József műszaki ellenőr.

A szakember szerint tisztítás eddig is folyt, azonban nem olyan hatékonysággal, mint amilyet az új technológia lehetővé tesz. A projekt lezárását követően várhatóan javulni fog a vízminőség, hiszen a kicserélt szakaszokon már olyan vezetékből lehet vízhez jutni ami új, tiszta és tisztítható. A régi vezetékekben pedig a tisztítás után, a felületre felrakódott szennyeződések eltávolításra kerülnek.

Füstös János Csurgó város polgármestere a projekt lezárulásáig a lakók türelmét és megértését kéri.

Szabó Balázs

Megjelent: 2582 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. június 08., hétfő 13:35

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C