XI. alkalommal rendezték meg Vrsar testvérvárosában, a magyarországi Csurgón az immár hagyományossá vált „Csuszafesztivált”, mellyen 15 csapat 20 féle étellel vett részt a tésztaételek főzőversenyében. Köztük a vrsari csapat is, melyben helyi óvoda szakácsnői már reggel óta ott szorgoskodtak a lábasok és fazekak között.
Sok érdeklődő sétált a tűzhelyek körül, különösen figyelve a horvátok előkészületeit is, hiszen a színes, tengerpartot idéző dekorációk vonzották a szemet, a finom ropogós sütemény és a jó bor pedig csábította a kóstolókat.
Az ebédidőre elkészült ételeket 7 tagú zsűri bírálta el.
Kellemes meglepetése volt az idei főzőverseny eredményhirdetésének a vrsari csapat győzelme. A különleges sonkás-vadspárgás fuzi és a rákos-szarvasgombás tészta méltán érdemelte ki az első helyezést.
A magyar szokás szerinti pirospaprikás ételekhez szokott közönség azonban eleinte kissé félve nézegette a fehéres, gombás mártásokat, a nálunk ismeretlen vad spárgát és rákocskákat.
Az első helyezés hírére és a szíves kínálásra már aztán sokan megkóstolták és dicsérték az ízletes ételeket.
Azonban, talán, hogy még szorosabbá váljon a testvérvárosi egység, a szomszédok kondérjából még egy jó adag magyar pörkölttel is nyakon öntötték a finom isztriai fuzit, mellyel aztán tökéletesen teljes lett a horvát-magyar barátság és gasztronómiai egység.
Vargáné Hegedűs Magdolna
Csurgó Város Önkormányzati képviselő