2014. december 11., csütörtök 15:11

A hosszú élet titka két 100 éves somogyi asszonytól Kiemelt

Két százéves hölgyet köszöntöttek a napokban Somogyban. Özvegy Vajda Jánosné az első lábodi, aki a dél-somogyi falu szülötteként megérte a száz esztendőt.


A Szociális Gondozási Otthonban december 8-án köszöntötték egy hatalmas tortával és kedves szavakkal. Lassu István polgármester születésének évéről, 1914-ről mesélt és egy szinte korbeli, lábodi képeslapot adott át Juliska néninek. - Az életben sokat dolgoztam, 12 évesen már hónapszámban a kertészetben, később cselédként arattunk, csépeltük a gabonát – meséli a legidősebb lábodi. – A legboldogabb akkor voltam, amikor férjhez mentem, nagyon szerettem az uramat. Még csak hatvan éves voltam, amikor meghalt, és hamarosan követte őt mindkét fiam.
Juliska nénit az orvos is mindig dicséri. Azt mondja, nagyon „edzett", amit saját bevallása szerint annak köszönhet, hogy végigdolgozta az egész életét. Századik születésnapjára családja is eljött: két unoka, négy dédunoka és két ükunoka a mérleg. A lábodi otthonban még csak hét éve él, de máris nagyon megszerette a közösséget. Tarsolyában rengeteg vers lapul, ezeket szívesen szavalja. Az önkormányzat idén is várja a település karácsonyi ünnepségére.
A csurgói Póznik Istvánné ugyancsak századik születésnapját ünnepelte pénteken, családja és a város vezetése köszöntötte. Az összejövetelen gyermekei, unokái és dédunokái is azt találgatták, minek köszönheti Rozi néni hosszú életét.

Genetikai adottságok, gyógynövények és a helyes táplálkozás – sorolták, hozzá téve azt is: Csurgó legidősebbje közkedvelt, megbecsült családba született, tíz lánytestvérével mindvégig szoros kapcsolatban élt. A család szeretetén túl, a munka, s a folytonos mozgás kísérte végig egész életét. Póznik Istvánné százévesen sem pihen. Mindennap korán kel, ellátja magát, segít ebédet főzni. A házuk mögött található rózsakertbe még most is kijár és dolgozgat benne. Azt mondja: kapálni még tud, mert van mire támaszkodni. Ha pedig éppen nincs más tennivalója, akkor előszeretettel varrogat. Rozi néni aktív éveiben jó nevű női szabóként dolgozott, s politechnikát is tanított a gimnáziumban.

2014 12 11 100evesek 2

Póznik Istvánné százévesen sem pihen

- A hosszú élet titka: imádkozzál és dolgozzál, persze egy jó orvos sem árt – állítja. Egyetlen panasza csupán hallásának megromlása. Mindennapjai során szívesen olvas, tájékozódik a világról, célja pedig a továbbiakban is boldog életet élni.

Népsűrűség és az idősek

Az Eurostat felmérése szerint Európa számára a népesség elöregedésével összefüggő társadalmi és gazdasági következmények valószínűleg nagy horderejűek lesznek mind nemzeti, mind regionális szinten. Az alacsony termékenységi arányszámok miatt csökkenhet az oktatásban részt vevő tanulók száma, kevesebb munkaképes korú személynek kell majd eltartania a népesség fennmaradó részét, és magasabb lesz az idősek aránya. Utóbbiaknak egészségügyi szolgáltatásokra, kiegészítő infrastruktúrára és az igényeikhez igazított lakhatásra lesz szükségük.
A népesség szerkezetében bekövetkező változásoktól függhet továbbá az is, hogy a kormányok, egyensúlyba tudják-e hozni államháztartásukat, növelni tudják-e adóbevételeiket vagy megfelelő egészségügyi szolgáltatásokat és nyugdíjat tudnak-e biztosítani.

Forrás: sonline.hu

Megjelent: 1866 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. február 10., kedd 11:34

Kapcsolódó elemek

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C