Elemek szűrése dátum szerint: október 2022
2022. október 29., szombat 15:13

Töklámpások a gesztenyesoron

2020-ban hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Csokonai Közösségi Ház ezt a programot. Akkor a pandémia okozta nehézségek állítottak bennünket új helyzetbe, és kényszerültünk a szabad térbe. A célunk ezzel egyszerűen csak annyi volt, hogy egy kis vidámságot, szépséget csempésszünk be a városközpontba, hogy egy olyan látványosságot hozzunk létre, amivel mosolyt csalhatunk az arra járó lakosság arcára. Talán mondhatom, hogy ez sikerült is sokunk örömére, és ekkor kezdődött el egy nagyobb, szabadtéri rendezvényeket felölelő programsorozat, aminek az egyik eleme volt a töklámpások kihelyezése a gesztenyesorra, a másik az adventi kalendárium vagy éppen a nyusziposta.

DSC 1495 netin

A tavalyi évben látva az első év sikerét már kísérő program is társult a rendezvényhez, és közel 50 fő vett részt a tökfaragáson. Ez nem volt másképp az idei évben sem, hiszen ismét itt van a tök szezonja, és itt van a faragás ideje. Örömmel vettük, amikor a város lakosságából
többen érdeklődtek, és megszólítottak bennünket, hogy „ugye idén is lesznek töklámpások a gesztenyesoron?”. Sikerült egy színfolttal gazdagítanunk településünk központját, és ezt a hagyományt meg is tudtuk tartani, mert már harmadik alkalommal világítanak nekünk a
mécsesek a lámpásokban esténként. Jóleső érzés, mikor az autók lelassítanak, lefékeznek, félreállnak és kiszállnak a családok egyet sétálni a pislákoló lámpások között. Úgy vesszük észre, hogy napról napra többen jönnek ki esténként.

DSC 1501 netin

A rendezvényen az idei éveben közel 100 résztvevő volt. Egy igazán közösségépítő programra sikeredett, hiszen a faragáshoz segítségre volt szükségünk. Ezúton is köszönet illeti a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és az Eötvös József Általános Iskola diákjait és pedagógusait, akikkel évek óta jó partnerségben sikerül megvalósítani a rendezvényt, és két helyi termelőt is, akik a tököket biztosították a rendezvényhez. Családi programnak is remek, hiszen a gyerekek kisétálnak a szülőkkel közösen megkeresni saját alkotásaikat, mécsest gyújtanak és büszkélkednek a remekművel, amit faragtak.

Az idei évben a Helytörténeti Gyűjtemény dolgozói is csatlakoztak hozzánk és segítettek nekünk a kísérőrendezvény lebonyolításában. A megjelentek száma is bizonyítja, hogy elkeltek a segítő kezek, hiszen a tökfaragáson kívül még volt zseblámpás cukorkakeresés, ami nagy sikert aratott a kis felfedezők körében, és aki velünk töltötte a ma délutánját nem csak egy élménnyel, de még egy ajándékkal is gazdagabb lett, hiszen ennek a „tök jó napnak” - ahogy elneveztük - az emlékére még egy kitűzőt is készítettünk. Örülünk, hogy sokan jelmezben érkeztek, ezzel emelve a program fényét. Aki kilátogatott még egy kürtőskalácsot is ehetett.

DSC 1518 netin

Hálás vagyok, hogy egy olyan csapat részese lehetek, akik értékelik a befektetett munkát, és fontos számukra a közösségi művelődés. Egy jó közösség ismérve, hogy tagjai a közös célok érdekében össze tudjanak fogni. Ezt bizonyítja ez a program, hiszen sokan segítettek bennünket mécsessel, tökökkel és munkájukkal. Igazi összefogás volt. Ehhez hozzájárulnak a közös élmények, és ez a közös érdeklődés egy kis közösséggé kovácsolja a résztvevőket, így azok örömmel töltik együtt idejüket. Ha jól érzik magukat együtt, nem csupán új élménnyel gazdagodnak, hanem van mit emlegetni, van miből meríteni a hétköznapokban. Nem hiába mondják, hogy a közösségnek ereje van. Ezen az úton kell tovább mennünk.

DSC 1555 netin

A tökfaragás hagyományát legtöbben az amerikai halloween ünneppel kapcsolják össze, pedig a története hazánkban is a régi időkre nyúlik vissza. Akit érdekel ez a történet kutasson utána az interneten, és ha megtudja, hogy honnan is ered az a mondásunk, hogy "Fénylik, mint ....... töke!" Kié is?, akkor várjuk a helyes megfejtést egy nevet és a hozzá tartozó történetet a kozossegihazcsurgo@gmail.com e-mail címre, mi pedig cserében meglepjük egy cukorkával!

Márton-Szűcs Brigitta

Kategória: Hírek

2022. november 4-én (pénteken) 14.30 órakor kerül sor a Festetics-ösztöndíj átadására a Széchenyi téren a városalapító gróf szobra mellett. A díjat átadja Csurgó Város polgármestere. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az eseményre a Festetics-szobor mellett kerül sor a Széchenyi téren.

Kategória: Hírek
2022. október 23., vasárnap 18:38

2022. október 23. - Városi megemlékezés

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére tartottak megemlékezést október 23-án Csurgón. Az esemény az Országzászlónál ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét, mely után az emlékezők fáklyákkal vonultak az '56-os emlékműhöz. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő. Az esemény koszorúzással zárult. Az ünnepségen közreműködött a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, és az Overtones Művészeti Iskola tanulói, valamint a Városi Önkéntes Tűzoltóság.
Kategória: Hírek

Csurgó Város Képviselő-testülete 2022. október 13-án (csütörtök) 15:30 órakor a Városháza tanácskozó termében tartotta képviselő-testületi ülését, melyen az alábbi napirendi pontokat tárgyalta:

Tervezett napirend: 6 igen

Nyílt ülés:

1. Előterjesztés az energiaár emelkedés miatt szükséges intézkedések meghozataláról
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

2. Előterjesztés az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint
az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló rendelet módosításáról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen – 1 nem

3. Előterjesztés a HUHR/1901/2.1.2/0074 azonosító számú „AT@AT.CB” című
projekten belül közbeszerzési eljárás eredményéről való döntés (építési beruházás III.)
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

4. Előterjesztés a Csurgó 605 helyrajzi számú ingatlan térítésmentes átvételéről
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

5. Előterjesztés általános iskolai beiskolázási körzetek véleményezéséről
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

6. Tájékoztatás a III. számú felnőtt háziorvosi körzet feladat-ellátási szerződésének
felbontásáról
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

7. Tájékoztatás a Csurgó Város Közéletéért díjak átadásáról
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

Zárt ülés:

1. Előterjesztés a gróf Festetics György emlékére alapított ösztöndíj elbírálásáról
Előadó: Füstös János polgármester 6 igen

A napirendekhez kapcsolódó előterjesztések az alábbi linkre kattintva érhetőek el:

Kategória: Hírek
2022. október 12., szerda 09:11

Felhívás - Népszámlálás 2022

Kategória: Hírek

Meghívó Csurgó lakossági fórum ITS

Csurgó Integrált Településfejlesztési Stratégia 2021-2027 tervezet letöltéséhez kattintson az alábbi linkre:

Kategória: Hírek

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. október 1. és november 28. között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. Az első szakaszban 2022. október 1. és október 16. között a lakosok interneten tölthetik ki a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni:

  • mindenkiről, aki Magyarországon él,
  • azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Aki az online kitöltést választja, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni. Az oldalra belépéskor győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos kifejezés”. Legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá. Felhívjuk a figyelmet, hogy a népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás. Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová.

Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Kategória: Hírek

Csurgó Város Képviselő-testülete 2022. október 13-án (csütörtök) 15:30 órakor a Városháza tanácskozó termében tartja képviselő-testületi ülését, amelyre ezúton tisztelettel meghívom.

Tervezett napirend:
1. Előterjesztés az energiaár emelkedés miatt szükséges intézkedések meghozataláról
Előadó: Füstös János polgármester

2. Előterjesztés az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló rendelet módosításáról
Előadó: Füstös János polgármester

3. Előterjesztés a HUHR/1901/2.1.2/0074 azonosító számú „AT@AT.CB” című projekten belül közbeszerzési eljárás eredményéről való döntés (építési beruházás III.)
Előadó: Füstös János polgármester

4. Előterjesztés a Csurgó 605 helyrajzi számú ingatlan térítésmentes átvételéről
Előadó: Füstös János polgármester

5. Előterjesztés általános iskolai beiskolázási körzetek véleményezéséről
Előadó: Füstös János polgármester

6. Tájékoztatás a III. számú felnőtt háziorvosi körzet feladat-ellátási szerződésének felbontásáról
Előadó: Füstös János polgármester

7. Tájékoztatás a Csurgó Város Közéletéért díjak átadásáról
Előadó: Füstös János polgármester

Csurgó, 2022. október 6.

Füstös János
polgármester

A napirendek anyaga megtekinthető ügyfélfogadási időben a Csurgói Közös Önkormányzati Hivatal (8840 Csurgó, Széchenyi tér 2.) Önkormányzati Irodájában, valamint az alábbi linkre kattintva érhetőek el:

Kategória: Hírek
1. oldal / 2

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C