2019. február 25., hétfő 07:32

XXII. Nemzetközi Borversenyét rendezte meg a Csurgói Csokonai Borlovagrend Kiemelt

A díjazott boros gazdák egy csoportja, jobbról Ács Ferenc, mellette Ács Boglárka az est háziasszonya

Fehér, rosé és vörösbor kategóriában összesen 305 bormintával neveztek a szőlős gazdák a 2019. február 23-án megrendezett XXII. Nemzetközi, de egyben a Délnyugat-Balatoni Hegyközség 2019. évi borversenyére.

A felvonultatott valóban sokszínűen nemzetközi borok Európa minden irányából eljutottak Csurgóra. Erdélyből, a Felvidékről, Horvátország több régiójából, a Dráva mentétől az Istriáig, de még a távoli Belgium tőkéinek terméséből is érkezett nedű a csurgói poharakba.

A borok bírálatát az ötször négyfős, Módos Péter nyugalmazott Magyar Borakadémiai elnök vezette szakértőkből álló zsűri végezte el.

53022104 553720148371257 2686375634170544128 n

A 305 bormintából több mint 10% volt az aranyérmes bor, ami nemzetközi viszonylatban is jónak mondható eredménynek számít.

A szakértők bírálata alapján 7 nagyarany, 37 arany, 112 ezüst, 96 bronz és 54 oklevél minősítés született.

A díjak és oklevelek átadása előtt Füstös János Csurgó Város polgármestere, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szászfalvi László Országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Beszédeikben hangsúlyozták a szőlő termesztés és bor készítés színvonalának folyamatos emelkedését, a Kárpát medencei magyarság és a szomszédos népek képviseleteinek jelentőségét, méltatva a Csokonai Borlovagrend szervező, közösségépítő, színvonalas borkultúra terjesztő tevékenységét.

A közel 300 fős rendezvény hivatalos részét jó hangulat vacsorás bál követte, melynek keretében értékes tombola tárgyak kerültek kisorsolásra.

52951149 806315243074827 1605055314606948352 n

Ureczky Attila, a Délnyugat-Balatoni Hegyközség választmányi tagja és a Csurgói Csokonai Borlovagrend kamarása kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi termés borászati évét kielégítő eredménnyel zárták a gazdák.

Erős közepes termés mellett jó minőségű borok születtek. Az eső elegendőnek bizonyult az elmúlt évben, de a néha 40 fok körüli hőmérséklet nem mindig kedvezett az optimális cukor fok kialakulásának. Összességében azonban szép, harmonikus savakkal, zamatos borok kerülhettek a hordókba.

A csurgói bortermelők közül kiemelkedő eredményt ért el Ács Ferenc, kinek Ottonel Muskotály fehér borára Nagy Arany minősítést kapott. A szőlős gazda elmondása szerint ebből a fajtából 100 tőke szőlője van, melyeket 5 évvel ezelőtt telepített. A jó minőségű termés elérése érdekében már a metszésnél, a zöld munkáknál, majd a már zölden mutatkozó fürt számnál is ügyelt a tőkék termésének mérsékelt visszafogására.

A szüret után így nyert 200 liter szőlőlevet új eszközökkel és módszerekkel, reduktív technológiával dolgozta fel. A reduktivitás lényege, hogy az első perctől kezdve oxigén mentes, zárt környezetben történik a szőlőlé leengedése, borrá erjesztése, tárolása és fejtése is.

Ugyanis, ahogy a kiváló Nagy Arany minősítés is mutatja, a bor érése folyamán az illat- és zamatanyagok redukált környezetben fejlődnek a leg optimálisabban.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 2826 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. február 27., szerda 07:48

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap November 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 44 1 2 3
week 45 4 5 6 7 8 9 10
week 46 11 12 13 14 15 16 17
week 47 18 19 20 21 22 23 24
week 48 25 26 27 28 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C