2016. március 06., vasárnap 14:30

Halló Csurgó! Figyelem! Figyelem! Kiemelt

Halló Csurgó! Figyelem! Figyelem!

11925 áprilisában ezzel a szöveggel csábította vásárlásra Csurgó pihenni vágyó lakosságát egy korabeli hirdetés. A mai hangzatos reklámokhoz szokott közönségnek már szokatlanok ezek az egyszerű szavak. Azonban főként a vidéki írott sajtó megjelenésével egyre több kereskedő, iparos és vendéglős tette közzé ajánlatait az újságokban.

Érdekes, időnként szórakoztató korabeli reklámok ezek, melyekből sok mindent megtudhatunk akár a jó 120-130 évvel ezelőtti Csurgó kereskedelmi, kisiparosi és vendéglátói életéről is.

Csurgón az 1880-ban elsőként megjelent „Csurgó” című hetilap már akkor is örömmel ajánlotta vásárlóinak Fried Albert újonnan berendezett kereskedését, melynek választéka a cikk szerint már a nagyobb városokéhoz kezdett hasonlítani. Ennek pedig fő oka a csurgói vasúti közlekedés 1872-es elindulása volt, mely lehetővé tette a szélesebb körű áruszállítást, és ezzel a kereskedelemi választék bővülését is. Így az áruk versenyében megnőtt az igény arra, hogy az üzlethelyiségek kirakatukkal az utca felé forduljanak, hogy a portéka a vásárlóközönség elé legyen kitéve.

Az 1920-as években kezdték meg működésüket a Hangya szövetkezet üzletei, amelyek a szervezett, szövetkezeti kereskedelem leghatékonyabban működő példái voltak.

kep1
A kép forrása

Amint ezen az 1930-as években készült felvételen, a „Csurgó és Vidéke Hangya Szövetkezet” Széchenyi tér 18. sz. alatt volti egykori üzletén is látható, hatalmas kirakatokkal csábították a vásárlókat az üzletekbe. Radó Sándor Divat Áruháza, a Magyar Királyi Dohányáruda és a Szövetkezet saját üzlete is igyekezett bőséges választékkal szolgálni. Az üzlet falán látható reklámtábla szerint a Persil mosóport már akkoriban is ismerték és reklámozták is. Az árut gyakran még az üzlet elé is kihelyezték, hiszen raktáron tartottak mindennemű kerti és gazdasági eszközöket, zománcozott edényeket és háztartási cikkeket is.

A kis szatócsüzletek jelentőségét azonban ezek sem tudták igazán háttérbe szorítani. 1931-ben 14 kiskereskedőt és szatócsot írtak össze. Büchler Mór, Grünfeld Ferenc, Kasztl Bertalan, újvárosi vagy Vajda Kornél óvárosi üzletét főként a háziasszonyok kedvelték a finom kávék, fűszerek illata és zamata miatt is. A kor slágerének számító Franck kávé plakátja az alábbi szöveggel minden üzletben ott volt:

Franck kave

 

„Férfi népség mind csapodár,

Hol idejár, hol odajár – de:

Hol a FRANCK-os kávét issza

Vágyik oda szíve vissza!”

 

Az üzletek általában a két főtér és a környező utcák körül, meglehetősen sűrűn helyezkedtek el. A Petőfi tér 100 évvel ezelőtti keleti oldaláról fellelhető egyetlen kép, előtérben Szűcs Béla könyv-és papírkereskedésének portáljával.

kep2
A kép forrása

1910-ben szinte természetes volt, hogy a helyi újságban még koporsót is ajánlottak a nagyérdemű közönség szíves figyelmébe:

2

A hirdetések tartalma végtelen és sokféle volt. Ma már bizonyára nem élne meg egy női vagy férfi kalapos, de jó 100 évvel ezelőtt nem is egy kalapos mester, mint Róth Laura vagy Novák Pál kínálta legdivatosabb fejfedőit az úri közönség számára.

Fényes Marcell Széchenyi tér 19. sz. alatt volt üzletében hatalmas érdeklődés mellett „Filléresvásárokat” tartott.
Ma már mosolyoghatunk azon, hogy Büchler Mór, mai Petőfi tér 32.sz. alatt volt üzletében libériás kocsis öltönyt, décz bundát, nürnbergi és gráczi rövidárút, valamint külön inggallért és kézelőt is lehetett vásárolni.

Rosenberg Henrik „Autófuvarozási Vállalat” elnevezéssel még taxi szolgálatot is működtetett Csurgó, valamint minden szerdán és pénteken Csurgó és Nagykanizsa között. A családnak ezen kívül textil kereskedése és úri szabósága is volt a mai Béke utca 2. sz. alatt. Később Rosenberg Henrik fia, Radnóti László, folytatva hagyományt alapította meg a Napsugár Ruhaipari Szövetkezetet.

Rosenberg Henrik
         Rosenberg Henrik és felesége Haás Anna          

A mai generációknak már könnyebben megy az ismerkedés, azonban ha valaki 110 éve nem talált megfelelő partnert a környezetében, hát feladott egy ma már tréfásnak tűnő apróhirdetést a helyi újságban:

„Fiatal földbirtokos óhajt megismerkedni bájos, fiatal hölggyel, kit discréten és bőkezűen támogatna. Megtetszés esetén nősülés sincs kizárva. Választ „Gentri I” címen a csurgói postára kér.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 6587 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. március 06., vasárnap 16:00

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Július 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C