2017. január 23., hétfő 14:12

Az Ezeréves Csurgó programsorozatot nyitotta a Magyar Kultúra Napja Kiemelt

A veronai busztragédia áldozataira emlékezve, gyertyagyújtással és közös imádkozással vette kezdetét Csurgón a Magyar Kultúra Napja ünnepség. A település számára kiemelten fontos esemény egyúttal nyitórendezvénye is volt az Ezeréves Csurgó programsorozatnak.

Szászfalvi László köszöntőjében nemzeti ünnepünk megtartó, megőrző és továbbörökítő szerepét hangsúlyozta, mely hitünket, vallásunkat, szellemi, kulturális kincseinket és hagyományainkat egyaránt meghatározza. A térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a település hamarosan ezeréves fennállását ünnepelheti. - Büszkék vagyunk a magyar kultúra értékeire, teljesítményeire, kiemelkedő személyiségeire és hagyományainkra. Ennek a hatalmas és szinte emberileg áttekinthetetlen nagyságú és felfoghatatlan értékű magyar nemzeti kultúrának egy kicsi, de annál értékesebb része számunkra Csurgó. Ezen a mai napon egy három éves folyamat indul el, hiszen készülünk, felkészülünk 2019-re, amikor az ezeréves Csurgót ünnepeljük. Közben még jeles, más évfordulóink is lesznek, hiszen éppen ebben az esztendőben, 2017-ben, 225 éves a Csurgói Református Gimnázium. 2019-ben ünnepeljük Csurgó első okleveles említésének ezer esztendős évfordulóját és szintén 2019-ben a Csurgói Állami Tanítóképző alapításának 150-ik évfordulójáról emlékezünk meg. Számos, nagyon fontos évforduló, melyek alkalmat teremtenek arra, hogy felfedezzük és a fiatalok elé példaként állítsuk, múltunk, történelmünk, kultúránk, alapvető értékeit, amelyek jövőnket is meghatározzák, amelyekre jövőnket is építhetjük - fogalmazott Szászfalvi László.

Sipos Bulcsú Kadosa ünnepi beszédében a Himnusz üzenetére, továbbá a magyar kultúrát jellemző állandó útkeresésre hívta fel a figyelmet, mely történelmi korokon, nemzedékeken át nyugtalanul keresi az igazságot, szépet, maradandót, a létezés értelmét. Kiemelte: ez az állandó szellemi útkeresés ábrázolódik ki a képzőművészetekben, az előadóművészetekben, a szépirodalomban, a tudományban.

Az eseményen elhangzott: Magyarország Kormánya, azon belül is a kulturális tárca elkötelezett a magyar nemzeti kultúra megőrzése és gyarapítása mellett. - Ebben a meggyőződésben hozott döntést a kormány jelentős kulturális fejlesztésekről mind Budapesten, mind vidéken a Modern Város Programban, a Kastély és Vár Programban. Olyan léptékű kulturális beruházásokról született döntés, amelyekre a milleneum óta nem volt példa. Többek között megépül az új Néprajzi Múzeum, a Magyar Zeneháza, az új Nemzeti Galéria, az új restaurálási és raktározási központ, a Szépművészeti Múzeum román csarnoka, a Városligeti Színház, az operaház új próbacentruma az Eiffel bázis. Új épületet kap a Nagycirkusz, megépül a Szentendrei Skanzen erdélyi tájegysége. Megújul a Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Vajdahunyad Vár, a Fővárosi Állatkert, az Operaház, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Budai Vigadó, az Iparművészeti Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Palota negyed. A Modern Városok Program első és második ütemében tíz vidéki város kulturális infrastruktúrája újulhat meg. A vidéki múzeumok fejlesztésére, ahogyan tavaly is, ebben az évben is 506 millió forint pályázati keret áll rendelkezésre. Az elmúlt három évben a könyvtárak 60%-át újítottuk meg. Reménység szerint 2018-ra megközelítjük a 100%-ot. A Nemzeti Kulturális Alap vidéki fesztiválokat támogató tavalyi kerete 250 millió forint, idén 500 millió forintra bővül. Ebben az elkötelezettségben döntött a kormány a kulturális munkakörben dolgozó közfoglalkoztatottak 15%-os illetménypótlékának bevezetéséről. Ebben a szellemben született döntés a kulturális közfoglalkoztatás folytatásáról és további bővítéséről, a népfőiskolai mozgalom szélesítéséről, az önkormányzatok érdekeltségnövelő támogatásáról - részletezte a Kultúráért Felelős Államtitkárság Dr. Hoppál Péter államtitkár kabinetfőnöke.

Sipos Bulcsú Kadosa továbbá kiemelte: az idei esztendő kulturális életét jelentősen meghatározzák a meghirdetett emlékévek. Arany János születésének 200-ik évfordulója alkalmából az Országgyűlés ezt az esztendőt Arany János emlékévvé nyilvánította. Kodály Zoltán születésének 135-ik évfordulója alkalmából a 2017-ik esztendő Kodály emlékév. Ez az esztendő egyúttal a reformáció 500 éves jubileumának esztendője is.

Az ünnepség a Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola ünnepi műsorával folytatódott, melyet a Somogyi Hírlap jelenti 2016-ról sajtófotó-kiállítás követett.

SZB

Megjelent: 951 alkalommal

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3 4 5 6 7
week 10 8 9 10 11 12 13 14
week 11 15 16 17 18 19 20 21
week 12 22 23 24 25 26 27 28
week 13 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C