2019. január 15., kedd 07:26

Szauna szeánsz - megidézi a jó hangulat és a jó közérzet „szellemét” Kiemelt

CSURGÓ VÁROSI USZODA

https://www.facebook.com/csurgovarosiuszoda/

A szaunázást, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán felhevített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

Európában, a középkorban erkölcsileg elfogadhatatlannak tartották a közös izzadást. A szauna elterjedését a XX. században az olimpiai mozgalom segítette. Az 1936-os olimpián a finn sportolók szálláshelyükön szaunát építettek, ezt tartották ugyanis az eredményes szereplés kulcsának. Eredményeik valóban magukért beszéltek, ami felkeltette az orvosok érdeklődését. Elkezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna meghódította Európát.

A hagyományos finn szauna testünkre és lelkünkre is jó hatással van. Felpezsdül a vérünk, beindul a kívánt izzadás folyamata. A bőrfelületet érő hőhatás és a belélegzett forró levegő, garantálja a tökéletes méregtelenítést. A testünkben felhalmozódott salakanyagok a megnyílt bőrpólusokon keresztül az izzadságcseppek segítségével távoznak. A szabályszerű szaunázás végén a hideg vizes zuhany, vagy merülő medence használata érszűkítő hatású. A relaxációban, a mindennapos stresszoldásban is nagy szerepe van.

saunashow 1

A szaunázás ma már világszerte elterjedt. Van, aki a csendességet, a nyugalmat kedveli, de van a szaunázóknak olyan rétege, akik inkább az élményeket, a jó társaságot keresik: nekik találták ki a szauna szeánszokat.

A szauna szeánsz, egy rituálé, amely elsősorban a fizikai, mentális és érzelmi stresszoldást szolgálja, mindemellett öngyógyító mechanizmusokat is elindít.

A 15 perces program alatt, a szaunamester, szaunazászlója és ventiláló törölközője segítségével, a szaunában meglevő légrétegződést keveri össze, miközben illóolajos ráöntésekkel fokozza a vendégek hőérzetét, így elősegíti az izzadást és a méregtelenítést. A különböző illóolajok jótékony hatásán kívül, a hirtelen keletkezett forró pára, a vendégek számára különleges, libabőrödző élményt (szaunaorgazmus) ad, és jelentős segítséget nyújt az endorfin termelésben, ezáltal a stresszoldásban. A szauna szeánszok sajátossága, azon túl, hogy a szauna mester meghatározott koreográfia szerint keveri, kavarja a forró levegőt, a bent tartózkodás alatt különféle aromás ráöntésekkel teszi frissé és illatossá a forró levegőt. Gyakran használnak a felöntésekhez citrusos, borsmenta, eukaliptusz vagy rozmaring illóolajakat. Míg ezek a belégzés során hatnak ránk, addig a különféle bőrradírok vagy tápláló krémek a bőrünkön keresztül érvényesülnek, használatukkal bőrünk még puhábbá, selymesebbé válik. Mindezeknek csak a szaunamester fantáziája szab határt, az alapanyagok lehetnek: méz, joghurt, sör, só, olaj, citrom, jég... Nem ritka az olyan szeánsz sem, ahol zene szolgálja az alaphangulatot – tematikától függően hol relaxációs, hol pörgősebb, vidámabb hangulatú.

A szauna szeánszokon fürdőruha nélkül, lepedőbe, törölközőbe csavarva vehetünk részt.

Ha már valaki kipróbálta a szaunázásnak ezt a formáját, annak attól kezdve már mást jelent a szaunázás. Az élmény hamarosan a Városi Uszodában is elérhető.

BV

Forrás:
www.vitalitas.hu
www.hazipatika.com
www.szauna-szeansz.hu

Megjelent: 2785 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 15., kedd 07:41

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C