2019. február 25., hétfő 07:32

XXII. Nemzetközi Borversenyét rendezte meg a Csurgói Csokonai Borlovagrend Kiemelt

A díjazott boros gazdák egy csoportja, jobbról Ács Ferenc, mellette Ács Boglárka az est háziasszonya

Fehér, rosé és vörösbor kategóriában összesen 305 bormintával neveztek a szőlős gazdák a 2019. február 23-án megrendezett XXII. Nemzetközi, de egyben a Délnyugat-Balatoni Hegyközség 2019. évi borversenyére.

A felvonultatott valóban sokszínűen nemzetközi borok Európa minden irányából eljutottak Csurgóra. Erdélyből, a Felvidékről, Horvátország több régiójából, a Dráva mentétől az Istriáig, de még a távoli Belgium tőkéinek terméséből is érkezett nedű a csurgói poharakba.

A borok bírálatát az ötször négyfős, Módos Péter nyugalmazott Magyar Borakadémiai elnök vezette szakértőkből álló zsűri végezte el.

53022104 553720148371257 2686375634170544128 n

A 305 bormintából több mint 10% volt az aranyérmes bor, ami nemzetközi viszonylatban is jónak mondható eredménynek számít.

A szakértők bírálata alapján 7 nagyarany, 37 arany, 112 ezüst, 96 bronz és 54 oklevél minősítés született.

A díjak és oklevelek átadása előtt Füstös János Csurgó Város polgármestere, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szászfalvi László Országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Beszédeikben hangsúlyozták a szőlő termesztés és bor készítés színvonalának folyamatos emelkedését, a Kárpát medencei magyarság és a szomszédos népek képviseleteinek jelentőségét, méltatva a Csokonai Borlovagrend szervező, közösségépítő, színvonalas borkultúra terjesztő tevékenységét.

A közel 300 fős rendezvény hivatalos részét jó hangulat vacsorás bál követte, melynek keretében értékes tombola tárgyak kerültek kisorsolásra.

52951149 806315243074827 1605055314606948352 n

Ureczky Attila, a Délnyugat-Balatoni Hegyközség választmányi tagja és a Csurgói Csokonai Borlovagrend kamarása kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi termés borászati évét kielégítő eredménnyel zárták a gazdák.

Erős közepes termés mellett jó minőségű borok születtek. Az eső elegendőnek bizonyult az elmúlt évben, de a néha 40 fok körüli hőmérséklet nem mindig kedvezett az optimális cukor fok kialakulásának. Összességében azonban szép, harmonikus savakkal, zamatos borok kerülhettek a hordókba.

A csurgói bortermelők közül kiemelkedő eredményt ért el Ács Ferenc, kinek Ottonel Muskotály fehér borára Nagy Arany minősítést kapott. A szőlős gazda elmondása szerint ebből a fajtából 100 tőke szőlője van, melyeket 5 évvel ezelőtt telepített. A jó minőségű termés elérése érdekében már a metszésnél, a zöld munkáknál, majd a már zölden mutatkozó fürt számnál is ügyelt a tőkék termésének mérsékelt visszafogására.

A szüret után így nyert 200 liter szőlőlevet új eszközökkel és módszerekkel, reduktív technológiával dolgozta fel. A reduktivitás lényege, hogy az első perctől kezdve oxigén mentes, zárt környezetben történik a szőlőlé leengedése, borrá erjesztése, tárolása és fejtése is.

Ugyanis, ahogy a kiváló Nagy Arany minősítés is mutatja, a bor érése folyamán az illat- és zamatanyagok redukált környezetben fejlődnek a leg optimálisabban.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 3391 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. február 27., szerda 07:48

Eseménynaptár

Előző hónap Október 2025 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 40 1 2 3 4 5
week 41 6 7 8 9 10 11 12
week 42 13 14 15 16 17 18 19
week 43 20 21 22 23 24 25 26
week 44 27 28 29 30 31
Előző hónap November 2025 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C