2020. április 08., szerda 18:07

Aktuális ügyekről számolt be Füstös János polgármester szerdai sajtótájékoztatóján Kiemelt

Aktuális ügyekről számolt be Füstös János Csurgó Város polgármestere 2020. április 8-i, szerdai sajtótájékoztatóján:

Kedves Csurgóiak, nagy tisztelettel köszöntöm Önöket! Mint azt Önök is bizonyára tudják, március 11-től, veszélyhelyzet kihirdetésre került sor Magyarországon, és így Csurgó településén is. Sokan kérdezték tőlem, hogy ez mit is jelent Csurgó esetében, a képviselő-testületi ülésekre vonatkozóan is. Ezt gyakorlatilag egyszerűen megfogalmazza a Katasztrófa védelemre szóló törvény. A veszélyhelyzet ideje alatt, a képviselő-testületnek a jogköre megszűnik, tehát nem ülésezik. Viszont fontos az, hogy vannak olyan határidős feladatok, akár az ügymenettel, akár pályázattal kapcsolatosan ahol döntéseket kell hozni. Minden döntést a polgármester hoz meg, egy polgármesteri határozat formájában. Ez egy nagy felelősség, és nagy teher is, melyre még az elmúlt időszakban nem volt példa. De mindazon által, természetesen a döntések előtt, minden esetben kikérem a képviselőtársaimnak a véleményét, elektronikus formában, és ez alapján hozom meg a döntéseket. Az elmúlt időszakban, most már közel egy hónapja tart a veszélyhelyzet, és számos esetben halaszthatatlan volt, hogy néhány döntést meg tudjunk hozni. Ezek közül néhányat ismertetnék.

Az egyik legfontosabb, a Sótonyi László Sportcsarnok, Élményfürdő, és Szálloda építéséhez kapcsolódó projekt szerződésének a határidő módosítása. Úgy terveztük, és az volt az elképzelés, hogy ebben az évben befejeződik ez a nagy projektünk. De nemcsak a járvány miatt, hanem különböző financiális nehézségek is adódtak itt az elmúlt hónapokban. Így mindenféle képpen szükségessé vált, hogy ezt a szerződést módosítsuk 2021. Június. 30-ig. Ahogy mondtam, ez a döntés megszületett. A szerződés aláírásra került. Még azonban, mindig vannak kérdőjelek, az anyagi forrást illetően, de abban bízunk, hogy amennyiben, amikor ez a nagy veszélyhelyzeti időszak lezárul, utána meglesz a szükséges pénzügyi fedezet is, és tovább tud folytatódni a munka.

A másik ilyen döntés során két lakásnak az értékesítése indulhatott el. Tulajdonképpen még a veszélyhelyzet előtti időszakban a képviselő-testület elkészíttetett, egy pontosabban kettő értékbecslést, a két lakásra vonatkozóan, ezt kellett a képviselő-testületnek, illetve most a polgármesternek jóváhagyni, és ez a határozat így kiküldésre került a vásárló, potenciális vevők felé. Amennyiben elfogadják ezt a döntést, akkor a szerződés aláírásra kerül. Igazából ezek azok a döntések, amelyeket az elmúlt időszakban meg kellett hozni.

Szeretném tájékoztatni arról is a lakosságot, közösségi oldalakon, és egyéb felületeken is már több hónapja hirdettük, és már tavaly is bejelentettük az 1000 éves évfordulóhoz kapcsolódóan az 1000 fa ültetési programunkat, amely most az utolsó stádiumában érkezett. Az igényléseknek megfelelően megkezdődött a fáknak is a kiszállítása, azok irányába, akik ezt kérték és igényelték. Mindenki, aki igényelte, ingyenesen 4 db fát kap Csurgó Város Önkormányzatától, jelképezve azt, hogy az 1000 éves évforduló, amit tavaly ünnepeltünk meg rendezvény keretein belül, egy olyan fa ültetéssel záródjon, ami egy jövőképet is mutat, itt Csurgón.

Továbbá nem az 1000 éves faültetéshez kapcsolódik, de mégis fa ültetésekre került sor. Annak a 10 gesztenyefának az ültetése is megtörtént az elmúlt héten, ami a tavalyi évben került kivágásra, a szakértők véleménye szerint már nagyon nagymértékű károsodást szenvedtek. Ez a 10 darab gesztenyefa, a sugárúton és a városház közötti sugárúton került elültetésre.

Szeretném tájékoztatni arról is a lakosságot, hogy még a héten meg fog történni a játszótereknek, köztereknek, parkoknak és a padoknak a fertőtlenítése. A Csurgói Városgazdálkodási Kft. vásárolt egy nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszert, és az első fertőtlenítés fog megkezdődni az elkövetkezendő napokban. Azt gondolom, hogy ezt még valószínűleg a következő hetekben, a járványnak a lefolyásának a függvényében, folytatni fogjuk.
Amiről szeretném még tájékoztatni a lakosokat, talán ez is egy nagyon fontos adat: Csurgón ez idáig 16 főt helyeztek járványügyi megfigyelés alá az elmúlt hetekben. 3 főnek jelenleg is fennáll a járványügyi megfigyelése, 1 főnek rendelték el fertőzés gyanúja miatt a járványügyi elkülönítését, ő mintavételre ment és a mintavétel eredményére vár. Tehát jelenleg Csurgón igazolt koronavírusos betegről a mai napon nem tudunk.

Az elmúlt héten megkezdődött, ahogy már beszámoltam róla, a szájmaszkoknak a varrása. Elég komoly igény mutatkozik erre az ellátásra, erre a szolgáltatásra. Több mint 600 szájmaszk igénylése érkezett be eddig hozzánk, amiből több mint felét már sikerült is a családokhoz, igénylőkhöz eljuttatni. A maszkoknak a varrása és kiszállítása folyamatos. Itt szeretném még egyszer kiemelni a Napsugár Szociális Intézményt és dolgozóit, a Csurgói Városi Szociális Intézményt és dolgozóit, akik elindították ezt a folyamatot, és a közösségi ház, Sportcsarnok Kft. dolgozóit, valamint az elmúlt napokban a Városi Óvoda dolgozói is bekapcsolódtak, ők is varrtak már, és varrnak folyamatosan szájmaszkokat. Azt gondolom, hogy szükség lesz ezeknek a további varrására. Újabb alapanyag vásárlására került sor a tegnapi nap folyamán, tehát biztosítani tudjuk a további szájmaszkokat is.

Most már látjuk, hogy ez a járvány valószínűsíthetően elhúzódik, tehát nem egy hónapról, vagy nem másfél hónapról beszélünk, hanem lényegesen hosszabb időről, ezért a megfelelő intézkedéseket mindig a megfelelő időben fogjuk megtenni. Elképzelhető, hogy akár fertőtlenítőszerek további vásárlására, akár speciális szájmaszkoknak a vásárlására is szükség lesz, illetve számos olyan intézkedésnek bevezetésére, amiket egyelőre nem látunk. Elképzelések, tervek vannak, erről is majd tájékoztatni fogom a lakosságot.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel minden héten szerdán sajtótájékoztatót tartok, a Csurgói Városi TV és az IMCOM BT. részére, ahol elmondom az aktuális teendőket, a polgármesteri határozatokat, illetve a városban történt egyéb olyan folyamatokat, amelyek azt gondolom, hogy mindenféleképpen egyrészt fontosak, hogy a napi működés biztosított legyen az intézményrendszereknél, és az önkormányzat működésénél. A másik oldalon pedig a védekezéssel kapcsolatos feladatok, akár egészségügyi, akár egyéb teendőknek a tájékoztatása, és ez a sajtótájékoztató a közösségi oldalainkon, és a CSTV hírmagazinjában, honlapján fog megjelenni.

Végezetül engedjék meg, hogy ebben a nehéz időszakban mindenkinek kitartást, jó egészséget kívánjak! Vigyázzunk egymásra, és egy kicsit különös és furcsa, de mégis áldott, békés, kellemes ünnepeket szeretnék kívánni a csurgói lakosoknak! Jövő héten folytatjuk!

Megjelent: 2076 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. április 08., szerda 18:38

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C