2020. máj. 27., szerda 18:08

Folyamatban lévő fejlesztésekről számolt be Füstös János polgármester Kiemelt

Három folyamatban lévő fejlesztés aktuális helyzetét ismertette Csurgó Város polgármestere május 27-én délelőtt. Füstös János elmondta: bár a koronavírus járványnak hivatalosan még nincs vége, Csurgó városában azonban ennek ellenére sem állt meg az élet. Jelenleg is több beruházás zajlik, melyek közül kettő önkormányzati, és egy nem önkormányzati fejlesztés folyamatáról számolt be.

- Csurgón a koronavírus járvány ellenére, a fejlesztések tovább haladnak. Ezekből most két nagy fejlesztést szeretnék kiemelni. Az egyik a belterületi kerékpárút fejlesztés. Ami elkezdődik Alsoktól a Fenyőfarmtól - ott a földmunkák jelenleg folynak -, és ahogy beérünk a Dynamic Kft. területéig, onnantól kezdve, felfestés lesz egészen a Gönczi utcai kereszteződésig. Utána pedig a Kossuth utcától, egészen a Petőfi tér és a Semmelweis sarokig pedig építés történik. Itt a Kossuth utcától, tehát az Arany János utca végétől, a Gönczi köztől egészen a Dózsa György közig ott a szegélyezés, és a nyomvonal kiépítése folyamatos. Ezt követően pedig szintén a Petőfi téren végig haladva, ott már csak az aszfaltozás az ami hátravan. A Semmelweis utcán csak felfestés lesz, és utána pedig a Sárgáti utcának a végére fog odaérni, ami ugye a Sportcsarnok, illetve az uszodához lenne becsatlakozva. Itt szintén már csak az aszfaltozási munkák vannak hátra, és itt egy 4 méter széles út lesz, ami egyben egy utca is lesz, tehát egy olyan útnak, egy aszfaltos útnak a kiépítése fog megtörténni, ami a kerékpárok mellett a helyi közlekedést is tudja biztosítani, hiszen eddig ott nem volt kiépített aszfaltos út, ezen a területen. Egyébként ez egy 3,3 kilométer hosszú szakasz, és jelenleg 70%-os készültségben áll a projekt, tehát a szerződés szerint halad minden. Várhatóan július végéig teljesen be fog fejeződni, átadásra fog kerülni minden. Lehet, hogy most nem úgy tűnik, de ahogy mondtam, nagyon sok helyen már csak az aszfaltozási munkák vannak vissza, azok pedig nagyon látványos, és viszonylag gyorsan haladó munkafolyamat, ezért július végéig a kivitelező azt ígérte, hogy ezt a projektet be tudja fejezni.

DSC 2402

A másik nagy projektünk, az az Ipari Parkban található nagy fejlesztés. Ez is egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül megvalósuló 450 Millió forintos fejlesztés, ahol a közműveknek a kiépítése fog megtörténni. Már az elmúlt évben megtörtént egyébként az alépítményeknek, az ivóvíz, a szennyvíz, gáz, és az elektromos áramnak a kiépítése. Ezek sem annyira látványos munkafolyamatok, hiszen a földben kerülnek elhelyezésre ezek az alépítmények. Jelenleg pedig gőzerővel folyik a 8,2 hektáros területen a terület rendezés és a bekötő útnak a kiépítése. Illetve a sorompót elhagyva, már látjuk azt, hogy mind a két oldalon a fák kivágásra kerültek, és itt megszélesítésre kerül ez az út, annak érdekében, hogy mind a két oldalon kanyarodó sávot alakítsanak ki, várhatóan június hónap folyamán. Ez a projekt is várhatóan július 31-ig be fog fejeződni, jelenleg 75%-os készültségben van. Szintén egy olyan fejlesztés, ahol majd az utolsó, az aszfaltozási munkák, illetve a kanyarodó sávoknak a kialakítása, kiépítése lesz az, ami még inkább látványos építés és fejlesztés. Egyébként itt a kanyarodó sávnak a kiépítése, szélesítése úgy fog történni, legalábbis az az elképzelés, hogy a forgalmat minél kevésbé akadályozza. Nem lesznek lezárások, lassításokra sor fog kerülni, de mind a két irányba engedni fogják a forgalmat. Én mindenkitől türelmet, és megértést szeretnék kérni, mind a kettő kivitelezés, mind a kettő fejlesztésnek a minél gyorsabb, szakszerűbb kivitelezésére.

Ugyanakkor a város központjában is van egy fejlesztés, beruházás, ami nem önkormányzati projekt. A Magyar Telekomnak a fejlesztése. Ami a Kanizsatel kivitelezésében valósul meg, és a LakiNet Kft. a gerincnek a tulajdonosa, ő bízta meg az alvállalkozót ezzel a munkával. Röviden ennek az a lényege, hogy az optikai gerinc szélesítését szeretnék megvalósítani. Jelenleg 50 Mbit/sec ennek a sávszélessége, és ezzel a fejlesztéssel 2000 Mbit-re fog növekedni, tehát közel 40 szeresére fog a sávszélesség növekedni. Ez elsősorban itt a Széchenyi tér, Petőfi tér, Csokonai utcában, és azokon a helyeken, ahol az optikai gerinc nem a villanyoszlopokon halad, hanem alépítményben a föld alatt. Hiszen több helyen a városban már kiépítésre került azokon a helyeken, ahol a villanyoszlopokon került kiépítésre, kihúzásra ez a kábel. Most pedig itt a városközpontban, azokon a helyeken, ahol alépítménybe kerül ez a fejlesztés, beruházás. Tudom, hogy nagyon sok kellemetlenséget okoz, hiszen pont az önkormányzat parkolójához való bejárást is nehezíti, és itt a város központban a szépen kiépített térköves, és egyéb szépen elkészített járdáknak az újra felszedése, és felbontása az amire sor kerül. Itt a munkának a minőségére is érkeztek kifogások. Ehhez kapcsolódóan a tegnapi napon kolléganőm, felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, illetve helyi munkavezetővel, és ígéretet tettek arra, hogy azok a részek, ahol nem megfelelő minőségben kerültek visszaépítésre a térkövek, és a szakaszok, ott azokat a mai nap, illetve a holnapi nap folyamán rendezni fogják. Ahogy mondtam nem mi vagyunk a beruházók, de az engedélyt mi adtuk meg, úgyhogy különösen figyelünk arra, hogy ez a fejlesztés, ez a beruházás is sikeresen meg tudjon valósulni. Mindegyik lakóház, lakóegységhez befog állni ez az optikai gerinc, annak érdekében, hogy aki szeretné és igényelné a plusz sávszélességet, az már csak könnyedén rátudjon csatlakozni. Úgyhogy ez a fejlesztés is folyamatban van és zajlik, a nyár folyamán ez még biztosan el fog tartani - összegezte Füstös János polgármester.

Megjelent: 1952 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. máj. 27., szerda 18:48

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C