Elemek szűrése dátum szerint: december 2018
2018. december 31., hétfő 15:57

Régi idők szilvesztere

Régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az újév köszöntés közös célja az, hogy a következő évre jó termést, egészséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak.

Még az ókori Rómában március 1-jével kezdték az újévet, addig a Julius Caesar-féle naptárreform után, i. e. 153-tól már január 1. vált évkezdő nappá, melyet Janus isten tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal köszöntöttek.

Kereken 110 évvel ezelőtt, az 1908-1909-es évek fordulóján is még javában éltek a különböző, az év váltáshoz kapcsolódó ünnepi szokások, babonák, hiedelmek is.

A csurgói polgári lakosság leginkább bálokkal, mulatsággal köszöntötte az újévet. A Korona megépüléséig az óvárosban a Daru (ma Fehérló) vendéglő, míg az újvárosban a Korona helyén volt Fehér ló kocsma adott helyszínt az évköszöntő vígasságoknak.

1893-tól, a Korona megépülésétől kezdve aztán egész Csurgó mulatni vágyó lakossága már a Korona emeleti dísztermében gyülekezett, ahol főként cigányzenére, aztán később már a Kaposvárról szerződtetett báli, modern zenét játszó együttesek által adott ritmusokra táncolhatott az úri közönség.

 jvi kpeslap 1908

Újévi képeslap 1908.

A szilveszteri-új évi menü még mindig követte a régi szokásokat, hagyományokat. Éjfélig sült malacot tálaltak fel, melynek különösen az orrát, fülét, farkát találták szerencsehozónak.
Éjfél után lencsét, halat, mákos süteményt, rétest szolgáltak fel, mivel úgy gondolták, hogy az apró lencse, halpikkely és mák vonzza az aprópénzt, míg a rétes hossza nyújtja a szerencsét.
Eleinte bor és pálinka voltak a kísérő italok, ám a pezsgő megjelenésével a sok apró buboréknak is bőséghozó jelentőséget tulajdonítva, a pezsgő vált az újév köszöntő italává.

A paraszti néprétegek inkább családi körben búcsúztatták az ó évet, és várták az újat. Szigorú szokások alapján, tilos volt baromfit enni, mert elkaparja hátrafele a szerencsét. Főleg a sertés húst készítették, ha volt hurka, kolbász azt szívesen fogyasztották, minél hosszabbra hagyva, hogy nyújtsa az éves szerencse folyamát. A lencse mellett kedvelt volt az apró szemű köles és később a rizs is.

110 évvel ezelőtt még az új évi a babonák is még bőven tartották magukat. Újév napján nem vittek ki semmit a házból, mert " elszáll a tehén haszna". Az első napon igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Ugyanígy kerülendő volt mosni, teregetni, varrni, fonni, mert úgy tartották, hogy ez akár a család egy tagjának halálát is hozhatja!
Régebben ismert szokás volt környékünkön a disznó, marha vagy birka fordítása is, azzal a céllal, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

Az 1908-as évet, még a „Boldog békeidőkben” jó érzéssel zárta Csurgó. Erre az évre (ekkor még Alsok és Sarkad nélkül) 42 (!) házasság kötés esett. Élve született 127 gyermek. Elhunytak 76-an. Tényleges „szaporulatként” tehát 51 fővel nőtt Csurgó lakossága.

Ebben az évben épült fel a mai Városháza és a Meller kastély is. A Széchenyi téren karácsonyra már megnyílt a Fischer család vegyeskereskedése, ahonnét aztán válogatott finomságokat lehetett vásárolni a szilveszteri - újévi asztalokra is.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Kategória: Hírek

Ilia Csaba borkeresztapa (balról) a borpüspökök és a tolmács társaságában

A János-napi borszentelés szokása még ma is sok hazai és szomszédos ország bortermelő vidékén élő hagyomány. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból megkínálják egymást, a maradékból pedig a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve.

Az elmúlt évek hagyományai szerint december 27-én, Csurgón is János napi borszentelésre, boráldásra került sor a Szentlélek templomban. A rendezvény a Szent László Lovagrend, a Csurgói Csokonai Borlovagrend és a lelkészek bevonulásával vette kezdetét.

A szentmise keretében Göndics János plébános Smidéliusz Zoltán, nyugalmazott evangélikus esperest kérte fel az ünnepi ige elmondására. Ezt követően a lelkészek hálát és köszönetet mondva megáldották a borokat.

Majd a szentmise utána boros gazdák horvát vendégeikkel együtt átvonultak a közeli Csokonai pincébe, ahol a Csurgói Csokonai Borlovagrend szervezésében nem mindennapi, tréfás horvát szokás bemutatására került sor.

A horvátországi bor püspökök, úgymint Branko Sobota, Nagy Mester, Martinski (Szent Márton) püspök, valamint Zeljko Horvat és Branko Patacko Martinski püspökök egy horvát néphagyomány szokásai szerint megáldották és felszentelték a borokat.

A tréfás keresztelés menetében keresztapának, ahogy ők mondják, komának fogadták Ilia Csaba borlovagot, megígértetve vele, hogy vigyázza, és jó gazda módjára gondozza és kínálja a borokat.

Eztán némi harapnivaló, és egy kellemes beszélgetés mellett a boros gazdák jó szívvel kínálgatták kóstolásra illatos és zamatos boraikat egymás örömére és egészségére.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Kategória: Hírek

A Csurgói Napsugár Szociális Intézmény és a Csurgói Napsugár Egyesület közös együttműködésével meghitt, karácsonyi hangulatban telt a december 20-án megrendezett Családi Karácsony rendezvény, melyen az intézmény ellátottjai, dolgozói és az ellátottak családtagjai is jelen voltak.

- Ebben az évben is az intézményünk, illetve egyesületünk összefogásával készültünk a Családi Karácsonyra. A meghívottak az intézmény ellátottjainak családtagjai, önkéntesek, egyesületi tagok, valamint olyan támogatók, akik az év során különböző módon támogattak bennünket.

Sajátkészítésű ajándékokkal, műsorral és álló fogadással készültünk. Az elmúlt évekhez hasonlóan, az alapanyagokat ezúttal is a saját kertünkből besavanyított, szárított, aszalt, fagyaszott termékekből készítettük nagyon nagy szeretettel és nagyon nagy előkészületekkel.

A műsorba mindig igyekszünk minden ellátottunkat bevonni, tehát nem akadály, hogy valaki kerekesszékes, akár beszédhibás. Elhangzottak olyan versek, melyek kicsit nehezebben érthetőek voltak, de óriási nagy fejlődés, hogy ki mernek állni, bátorkodnak, a két sorból négy sor lesz. Évről-évre hosszabb verseket tanulnak be. Azt gondolom, hogy akinek szól a vers igazán, a családoknak, azok minden szót hallanak és értenek annak ellenére, hogy beszédhibások is mondanak az idén már verset - összegezte Vassné Huszics Bernadett intézményvezető.

SZB

Kategória: Hírek

A táborozási időszak ugyan lezárult, ám az Alapítvány Magyarország ezen felül is több lehetőséget biztosít a Családok évének égisze alatt, ingyenes programokkal, rendezvényekkel is hozzájárulva a gyermekek és az egész család tartalmas időtöltéséhez. A rendezvények sok esetben ünnepek köré szerveződtek, így a december is tartogatott különleges programokat. A Családok éve – Erzsébet-karácsony is ilyen volt. Kicsik és nagyok a varázslatos előadások átélése mellett az előadók generációkon átívelő családi hagyományait is megismerhették 2018. december 20-án, a Papp László Budapest Sportarénában.

A Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat az Erzsébet program a Kárpátaljai Gyermekekért pályázati lehetőségét kihasználva részt vehetett ezen a rendezvényen, így a Csurgói Járásból 40 gyermek utazhatott az intézmény 4 alkalmazottjával az ünnepi koncertre. Az esemény ingyenes volt, az utazási költségeket az Alapítvány utólag megtéríti intézmény részére.

A két és fél órás ünnepi koncert kezdéseként, a nézőtér megnyitása, az ültetés alatt, a Bozsódi Vonósnégyes szolgáltatta a zenét. Az ünnepélyes megnyitó és a köszöntők után a következő előadásokat láthatták, hallhatták a résztvevők:
- Komolyzene gyerekcipőben – Közreműködött: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin és gyermekeik
- Komoly zenészcsalád - Közreműködött: Bogányi Gergely (zongora), Bogányi Tibor (cselló), Bogányi Bence (fagott), Bogányi Bernadett (fuvola)
- Versbe illő család - Közreműködött: Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, Gryllus Dorka, Gryllus Soma
- Családi hagyományok - Közreműködött Vujicsics Együttes és a Zsuráfszky Család
- Nagy családi örömzenélés - Közreműködők: Parno Graszt, Boban Markovic Orkestar (Boban és Marko Markovic)
- Testvéri szeretet - Közreműködött: Király Linda, Király Viktor
- Karácsony, a család ünnepe - Közreműködött: Bolyki Brothers Énekegyüttes

A fináléban a Cantemus Kóruscsalád és a koncerten közreműködő valamennyi zenész család és a közönség részt vett. Minden részvevő gyermek értékes ajándékcsomagot kapott.

A családias, karácsonyt idéző koncerten a gyermekek és kísérőik is nagyszerűen érezték magukat.

Buzásné Mester Bernadett
Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat
intézményvezető

Kategória: Hírek

2019. január 1-től az alábbiak szerint változik a rendelési idő a II. sz. háziorvosi körzetben:

Hétfő: 09-12

Kedd: 12-16

Szerda: 08-11

Csütörtök: 13-17

Péntek: 08-12

Somogycsicsó: kedd 10.30-11.30

Csurgónagymarton: szerda 11.15-12.15

Rendel: Dr. Zakariás-Bedő Mária Margit

Kategória: Hírek
2018. december 18., kedd 15:28

„Jónak lenni jó!”

Karitász tagok egy része a segesdi búcsún

A karácsonyi ünnepkörben gyakran halljuk az iménti gondolatot. A jó tetteknek azonban nem csak ilyenkor, hanem az év minden napján van csodatévő ereje és hatása a rászoruló emberek életében.

A Csurgói Jézus Szíve Karitász is egész évben, aktívan vesz részt az országos és helyi szervezésű jótékony programok megvalósításában.

Dr. Bánki Zsuzsanna csoportvezető elmondása szerint a jelenleg 16 tag havi rendszerességgel találkozik és koordinálja a tennivalókat. A 2018-as évet különösen eredményesen zárták, mivel két nagy országos segélyosztó akcióhoz is sikeresen tudtak csatlakozni.

Húsvét előtt a „Tartós szeretet” című osztás keretében 28 családnak tudtak élelmiszer csomagot adni, melyből 10-et a Dynamic Kft. biztosított. A csomagok mellé egy berzencei és helyi felajánlásból 8,5 kg burgonyát is kaphattak a rászorulók.

A „Tárjátok ki szíveteket” adventi élelmiszer osztás keretében 19 családhoz juttattak el adományt, közel 1kg szaloncukorral kiegészítve.

Az eddigi 2 helyett tavaly, és ebben az évben 3 ruhaosztást is szervezetek. A maradék gyermekruhákat a védőnők révén jutottak el a kisgyermekes családokhoz.

Márciusban az Öngondoskodó háztartás programon belül 10 családnak osztottak vetőmagcsomagokat.

Egy másik akcióban 4 kisgyermek a szükséges vizsgálatok után ingyenes szemüveget kapott Kaposváron, majd egy mozi előadásra is meghívták őket.

Ruha válogatás és osztás a Közösségi Házban

Ruha válogatás és osztás a Közösségi Házban

A „Betűvető” iskolakezdési támogatási rendszerben 10 gyermeknek juttattak 5-5ezer forint értékű Erzsébet utalványt, melyet csurgói bevételekből még újabb 5 családnak is tudtak szintén 5-5 ezer forinttal biztosítani.

Dr. Bánki Zsuzsanna elmondta, hogy a csurgói karitász szervezet ellátási területe Csurgón kívül kiterjed a fíliák, Csurgónagymarton, Porrog, Porrogszentkirály és Szenta községek területére is.

Ahhoz, hogy tagjaik is tudjanak lelkiekben is töltődni, szeptemberben részt vettek a segesdi Kisboldog asszony napi búcsún és zarándoklaton.

A Csurgói Jézus Szíve Karitász aktív tagságnak a jövőre nézve is vannak még tervei. Folytatni szeretnék az egyedül élő idősek és környékbeli idősotthonok látogatását. A jövő nyár folyamán pedig egy jótékony célú gyermek tábor megszervezésében is gondolkodnak.

VARGÁNÉ HEGEDŰS MAGDOLNA

Kategória: Hírek
2018. december 17., hétfő 15:26

Karácsonyi játszóház és adományosztás

A Csurgó Járási Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ egész évben számos programot szervezett az ellátási területén élőknek. Az intézmény fontos feladatának tekinti a segítségnyújtást, így idén is megszervezte a már hagyományosnak tekinthető karácsonyi ünnepségét. A december 17.-én megtartott rendezvényre, a 18 ellátási körzethez tartozó településről, 55 rászoruló gyermek fogadta el a meghívást. A szolgálat munkatársainak meglepetés műsora és a karácsonyi kvízjáték után a gyerekek játszóházban vehettek részt, amit az ajándékcsomagok kiosztása követett. A karácsonyi hangulatot idéző rendezvény, a résztvevők megvendégelésével zárult, amelyhez a zsemlék felajánlását a Berkics Pékség nyújtotta.

Az intézmény köszönetét fejezi ki azoknak az Önkormányzatoknak, akik a gyermekek beszállításában segítségükre voltak. Külön köszönet illeti Csurgó Város Önkormányzatát, a Kistérségi Rászorulók Egyesületének nyújtott anyagi támogatásáért, melyből az ajándékcsomagok elkészülhettek. A rendezvény résztvevői kellemes délutánt tölthettek együtt, hangolódva az ünnepekre.

Az év végéhez kötődik az intézmény szintén hagyományosnak mondható akciója, az adományosztás is, melynek keretében a járás településein karácsony előtt 22 fő hátrányosabb helyzetű egyént, köztük egyedül élőt, kisnyugdíjast, nagycsaládost ajándékoztak meg egy értékes élelmiszer csomaggal.

BV

Kategória: Hírek
2018. december 16., vasárnap 15:12

Csurgói leány lett a Kaposvár Szépe

Nem mindennapi eredményhirdetésre figyelhetett fel a megye, de elsősorban Csurgó városa. Ugyanis Ács Boglárka, a 23 éves csurgói egyetemista nyerte el ebben az évben a Kaposvár Szépe szépségverseny Szépség királynői címét.

A Dorottya Hotel dísztermében megrendezett szépségversenyen 9 somogyi lány indult a megmérettetésen, ahol háromszor vonultak a szakértő zsűri elé, hogy fürdőruhában, estélyiben és menyasszonyi ruhában is megmutathassák bájaikat.

A verseny eredményeképpen a zsűri Ács Boglárka szépségkirálynőt választotta a szépek legszebbikének, mely helyezés mellett további két udvarhölgyi és egy közönség- és különdíjas címet is kiosztott.

A szépség királynői cím mellé egyéb jutalmakat is átvehetett a csurgói leány. Három főre szóló 7 napos görögországi utazás, wellness hétvége, kondi és szolárium bérlet, kozmetikai csomag, fürdő és fellépő ruha, valamint egy a Kaposvár Szépe feliratú arany nyaklánc is a nyeremények között szerepelt.

Ács Boglárka elmondása szerint jelenleg a már megszerzett agrármérnöki diplomája mellett most végzi a Budapesti Gazdasági Egyetemet pénzügyi mester szakon, ahol januárban fog államvizsgázni.

További elképzeléseiről szerényen, de határozottan nyilatkozott az ifjú hölgy. Tavasszal tervezi elkezdeni a felkészülést a nyári szépségversenyre. Tovább, mint képzett mérnök-közgazdásznak vannak tervei és céljai a gazdasági-pénzügyi vonalon is.
Szabadidejében szíve utazik, fest és rajzol. Kedveli a művészettörténetet, a régi épületeket.

Családjával továbbra is Csurgón él, sok a kötődése városunkhoz. Elmondása szerint itt szeret otthon lenni.

VARGÁNÉ HEGEDŰS MAGDOLNA

Kategória: Hírek
2018. december 13., csütörtök 15:41

Együtt ünnepelte Csurgó a Karácsonyt

December 13-án délelőtt rendezték meg a több éves hagyománnyal rendelkező Mindenki Karácsonya ünnepséget, mely hangulatában és programjaiban is igazi karácsonyi légkört teremtett.

A Csokonai Közösségi Házban megtartott esemény Szászfalvi László országgyűlési képviselő ünnepi beszédével vette kezdetét, aki Nagy Gáspárt idézve kiemelte: “De a remény sohasem meghaló, ha minden utolsó szalmaszál abból a jászolból való!“ Ezt követően Szabó Sándor Csurgó Város alpolgármesterének ünnepi beszéde következett, mely után karácsonyi áldás és ünnepi műsorok színesítették a rendezvényt.

FZS

Kategória: Hírek
1. oldal / 2

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C