2017. március 22., szerda 10:10

A vízre épült Szentgyörgyvár visszavár Kiemelt

Đurđevac, 2017. március 17.

A đurđevaci önkormányzat meghívására utazott a csurgói küldöttség a szomszédos határmenti kisvárosba. Füstös János polgármester, Szabó Sándor alpolgármester, Vargáné Hegedűs Magdolna képviselő és Viola Ernő oktatási és kulturális referens.

Pénteken este 19 órára kellett Đurđevacra érkeznünk. Ezen a napon volt a Picokijádáról szóló multimédiás központ átadása, melyen a horvát minisztérium képviselői is jelen voltak. A tolmácsunk Ivana Pavlović oktatási és kulturális referens volt most is, aki nagyon lelkiismeretesen, fáradtságot nem ismerve vezetett végig bennünket a látnivalókon. Már várt bennünket a helyszínen. A nyitóünnepség után egy órás bemutató volt, mely során megismerhettük a đurđevaci várat, a várban lévő kulturális kiállításokat és a đurđevaci polgármester úr - Željko Lacković - vezetésével az új multimédiás központot is. Nagyszerű látvány volt a néhány teremben elhelyezett kivetítő rendszer és amit produkáltak a falakra, az volt az igazán látványos része a multimédiás központnak. A török korból vetítettek filmrészleteket, a vár és környezetéről. Az egész központ a Picokokról szóló legendán alapul. Közben korhű viseletekben és zászlókkal felszerelt katonák voltak a termekben, akik színesítették a forgatagot.

 IMG 0113

A kiállítások megtekintése után vacsorára hívtak bennünket, ahol a Városi Önkormányzati Bizottság Elnöke - Marijan Ružman úr és kollégái - Fuček Mario úr – a đurđevaci turisztikai egyesület igazgatója -, Markač Mirjam asszony - alkalmazott az önkormányzat pénzügyi szektorában - és Lukačin Silvia asszony – az önkormányzat pénzügyi bizottság elnöke - részvételével - beszélgettek el a csurgói küldöttséggel a közösen megvalósítható tervekről. Ilyen területek voltak elsősorban a közös horvát-magyar pályázási lehetőségek, a turizmus és az oktatás területei, a sportturizmus. További téma volt a közös kulturális programok szervezési lehetősége a városaink lakosainak. A helyi művészek kiállításai mindkét városban (jövő évben kezdődhetnek Đurđevacon, mivel az idén nincs szabad terminus). Vitézek bemutatkozása kölcsönösen mindkét városban. A környéken található kerékpárutakat kellene megtölteni tartalommal (3 van nálunk, egyik a Balatonig vezet). Kölcsönös látogatási lehetőségek egymáshoz, a városkártya adta lehetőségekkel kedvezmények kihasználása egymás településein. Az intézményeink illetve városaink tereinek külső és belső berendezése, a szolgáltatások előmozdítása a helyi lakossághoz alkalmazkodott tartalmak érdekében.

IMG 0090

A megbeszélés elég hosszan elhúzódott, de nagyon jó hangulatban folyt. Abban is megállapodtunk, hogy nagyon hasznos lenne mindkét fél számára, ha a nyelvi különbözőségeket is legyőzhetnénk esetleg kölcsönös nyelvi tanfolyamok szervezésével. Kerestük a közös szálakat a történelmi múltunkban és abban is megegyeztünk, hogy a jó szomszédi kapcsolatok ápolása a legfontosabb, akármilyen választási eredmények szülessenek is a jövőben. Nagyon kitartóak és kedvesek voltak a vendéglátóink, mely példaértékű lehet számunkra is. Az alábbi linken elérhető a horvát oldalon megjelent híradás is az eseményről: https://djurdjevac.hr/gradska-uprava/interpretacijski-centar-picokijade-otvorio-vrata-posjetiteljima-2

A folytatásra Csurgón kerül sor 2017. április 11-én, amikor a részterületek alaposabb egyeztetése lesz a következő találkozás fő célja és természetesen Csurgó megismertetése a vendégekkel. A távolabbi célok között szerepel, hogy a csurgói uszoda avatására is szeretnénk meghívni horvát szomszédainkat.

Viola Ernő okt. és kult.referens

Megjelent: 2123 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 22., szerda 10:47

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C