2017. július 23., vasárnap 18:06

Házak és lakóik - A „Csucsu” bolt Kiemelt

A "Csucsu" bolt

Vannak épületek, melyek elnevezésének eredetét néha már nem is tudjuk, de nevük szájról szájra terjedve öröklődik. Ilyen az egykori Óváros központjában elhelyezkedő bolt és lakóház épületegyüttese, mely időtálló esztétikáját és látványát megőrizve máig is a környék legemblematikusabb épülete maradt.

Az 1800-as évek végétől tulajdonos Weisz, zsidó kereskedő család mai számozással Rákóczi utca 110-es számú telkén eredetileg még csak egy földszintes kisebb üzlet, és az udvarban egy lakás állt.

A Csurgóra beköltözött Weisz, majd később névmagyarosítással Vajda család letelepedést, hasonlóan a többi zsidó családéhoz maga a Festetics család szorgalmazta. Tudva azt, hogy a csurgói kereskedelem, ipar és mezőgazdaság fejlődéséhez és az áruforgalmazásokhoz is tőkeerős vállalkozókra van szükség.

A Weisz család kihasználva a térségünkben termő sokféle mezőgazdasági termény felvásárlásának és a vasút közelségének lehetőségét, nem csak Csurgó, hanem a környék főként gyümölcs, zöldség, de nem ritkán baromfi és bor készletét is felvásárolta. Majd az árut vasúti szállítással továbbadták a nagyobb városok és Budapest kereskedői számára is.

Az 1900-as évek elejétől az üzletet irányító Vajda (Weisz) Kornél 1908-ban megnősült, és feleségül vette a veszprémi származású Keim Elzát. Majd hamarosan az épület átalakításába és bővítésébe kezdtek.

Így aztán Kollár Gyula, budapesti építész tervei alapján megvalósított, 1922-ben emeletráépítéssel és teljes homlokzat felújítással átrendezett lakóház és üzlet nagy igényességgel került megépítésre. Kollár Gyula korának neves és drága építésze volt. Többek között ő tervezte a tamási Járásbíróság székházát és a balatonalmádi Kúrszalont is.

ovarosi reszlet

Tervezői igényességét és esztétikáját mutatják a kapu két oldalán látható kerékvető vasak, a díszes kapurácsozat, és a hozzájuk illeszkedő, az ablakok alatt lévő virágtartók a összhangja is.

Az emeleti lakás az emlékezők szerint nagyon szép Zsolnay kerámiakályhákkal, biedermeier bútorokkal, kristálycsillárokkal és értékes szőnyegekkel volt berendezve. A család műveltségét bizonyítja, hogy a könyvtárnak egy egész szobát biztosítottak.

A MNL Somogy Megyei Levéltárában fellelhető egykori tervrajhoz viszonyítva az épület megjelenése szinte semmit sem változott, pedig akkoriban még a házukhoz tartozott a mögötte lévő, ma 110/a számú ingatlan területe is ahol a felvásárlótelep helyezkedett el.

Az első világháborút és a Trianont követő évekig a Vajda család Csurgón a legvagyonosabbnak számított. Vegyeskereskedésük szinte az egyetlen volt az Óvárosban. Üzletükben minden olyan árú cikket forgalmaztak, mellyel az ott lakó kis és középparaszti, valamint a lassan gyarapodó polgári rétegek igényeit is ki tudták szolgálni.

Az 1900-as évtizedek elején nagy újdonságnak számító illatos szappanok, de még pezsgők és reklámjaik is megtalálhatóak voltak az üzletben.

Szappan reklam Torley plakat

A nagy jólét mellett azonban a család életét sok keserűség is kísérte. A két világháború közötti időszakban teljesen tönkre mentek, és Budapestre költöztek. Azonban ott sem tudtak talpra állni. Vajda Kornél később súlyos beteg lett, és 1940-ben a budapesti zsidó kórházban öngyilkosságot követett el.

Egykori lakóháza azonban mégsem az építtető nevét őrzi, hanem egykori, jóval az államosítás utáni szövetkezeti üzletvezetőjének, Tóth Lászlónak, a „Csucsu” ragadvány neve után, „Csucsu boltként” forog ma is közszájon, ha az épületről van szó. A közel 100 éves, városi tulajdonban lévő, máig is gyönyörű, és eredeti funkcióját őrző bolt és lakóház napjainkban is az óváros legdominánsabb tájékozódási pontja és legszebb színfoltja, és is egyben.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 5798 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 23., vasárnap 18:23

Események

K ápr. 30 @ 2:00PM - 03:00PM
Csokonai Közösségi Ház megnyitó

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C